DOLAR
32,5840
EURO
34,7992
ALTIN
2.514,18
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Marzinc Konusunda Top OSB Yönetiminde

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesine (OSB) kurulmak istenen Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. A.Ş. nin Çevre Etki Değerlendirme raporu aşamasında Mustafakemalpaşalı ve Bursalı sivil toplum örgütleri, çekincelerini dile getiren itirazlarda bulunmuşlar ve bu itirazlarda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınmıştı.

Marzinc Konusunda Top OSB Yönetiminde
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

25.08.2009 tarihinde SANAYİ VE
TİCARET BAKANLIĞI Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel
Müdürlüğü, OSB yönetimine bir yazı yazarak konuya açıklık getirdi.

Sözkonusu yazıda;

Marzinc
Marmara Geri Kazanım San. ve Tic. A.Ş. tarafından Bursa Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sınırları içinde 220 hektar alanda “Baca Tozu Geri Kazanım Tesisi” için hazırlanan ve Çevre ve Orman Bakanlığınca oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilerek ve Nihai olmasına karar verilen ÇED Raporunun 28.07.2009
tarihinde askıya çıktığı belirtilerek ilgi yazı içinde bahsedilen plan notları ve yer seçimi raporunda yer alan konular gerekçe gösterilerek ÇED Raporuna itiraz edip bu itirazın değerlendirilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği üzere hazırlanan ÇED Raporu tesisle ilgili alınacak önlemleri içeren taahhüt belgesi olup tesisin kurulmasına izin verilmesi aşamasında OSB’nin karar vermesinde yardımcı doküman niteliğindedir. OSB Uygulama Yönetmeliğinde “Ruhsat Verme ve Denetleme” başlıklı sekizinci bölümde; imar planına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinler OSB tarafından verileceği ve denetleneceği ifade edilmektedir. Ayrıca aynı yönetmeliğin “kurulamayacak Tesisler” başlıklı 93. maddesinin son fıkrasında “OSB müteşebbis heyeti, birinci fıkrada belirtilen tesislerin dışında, kurulmasında sakınca gördüğü diğer tesisler için üniversite ve benzeri kuruluşlardan alınacak raporlar çerçevesinde karar verir” ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda bahsedilen hususlar neticesinde; Yürürlüğe girecek imar planı notlarına, OSB Uygulama Yönetmeliğin
ilgili hükümlerine göre söz konusu tesisin OSB’de kurulmasına ilişkin görüş ve yetki OSB Yönetimine ait olduğundan
ilgi yazı ekte gönderilmektedir.

Bilgileriniz ve gereğini rica ederim.

Yukarıdaki yazıda da bahsedildiği gibi Bakanlığın vermiş olduğu ÇED raporu, OSB yönetimine firma tarafından verilen ve Bakanlık tarafından da onaylanan bir taahhütnamedir ve OSB nin karar vermesinde yardımcı bir döküman niteliğindedir.

OSB yönetimi kanunca zaten yasaklanmış bulunan tesisler dışında, kurulmasında sakınca gördüğü diğer tesisler için kararsız kaldığı durumlarda, üniversite ve benzeri kuruluşlardan alınacak raporlar çerçevesinde karar verir. Bunun
sonucunda, bu tesisin Mustafakemalpaşa da kurulup kurulamayacağına karar verecek mercii, OSB yönetimidir. Şimdi top OSB yönetiminde, Sivil Toplum Platformunun desteğini de arkasına alan OSB yönetimi söz verdiği gibi bu tesisin buraya kurulmasını engellemelidir.

Öte yandan konu ile ilgili  açılan davalarda, bu kararı vermesinde OSB yönetimine yardımcı olacak niteliktedir.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.