Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Beyza Karadeniz’in Mektubuna Çevre Bakanlığından Cevap Geldi

Balibey İlkokulu öğrencisi Beyza Karadeniz’in, OSB de kurulmak istenen Tehlikeli ve Zehirli Atık tesisiyle ilgili Çevre ve Orman Bakanlığına yazdığı mektuba cevap geldi.

Beyza Karadeniz’in Mektubuna Çevre Bakanlığından Cevap Geldi
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü Beyza Karadeniz’e verdiği cevapta:

‘Bursa ili, Mustafakemalpaşa ilçesi, Güllüce Köyü mevkiinde Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sınırları içerisinde Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Ve Tic. AŞ tarafından işletilmesi planlanan ‘Baca Tozu ve Tufal Geri Kazanım Tesisi’ projesinin bölge yaşamı üzerinde olumsuz etki yaratabileceği konusunda kaygılarının bulunduğunu belirterek, bahse konu tesisin Mustafakemalpaşa İlçesinde istenmediği belirtilmiştir.

Söz konusu projenin çevreye olan etkilerinin incelenmesi amacı ile Bakanlığımıza yapılan başvuru sonucu, ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED)’ süreci başlatılmıştır. Bu süreç içerisinde hazırlatılan ÇED raporu ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan bir komisyon tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. İnceleme ve değerlendirme süreci sonucunda Çed Raporu nihai kabul edilmiş ve ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu’ kararı verilmiştir.

Ancak ÇED Olumlu Belgesi, yatırıma başlangıç için yeterli olmayıp, başta OSB Bölge Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması yasal zorunluluktur.

Diğer taraftan gerekli izinlerin alınarak yatırıma başlanması durumunda söz konusu tesis Bakanlığımız ve taşra teşkilatımızca düzenli olarak denetlenecek olup, 2872 Çevre kanununda belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği kontrol edilecektir.’
denilmiştir.

Burada belirtilen ÇED raporunun tek başına bu tesisi kurmakta yeterli olmadığıdır. OSB Bölge Müdürlüğünün vereceği izinlerin daha önemli olduğudur.

Öte yandan tesisin yatırıma başlaması halinde kontrol edileceği belirtilmektedir. Aliağa’da, Dilovası’nda kurulu bulunan tesislere de aynı Bakanlık Çed Olumlu raporu vermiştir. Ne kadar denetlediği de ortadadır. Verilen Çed Raporları ve denetlemelere rağmen Aliağa ve Dilovası’nda çevre kirliliği had safhadadır.

İlgili Haber : Minik öğrenciden devlet büyüklerine mektup

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.