mustafakemalpaşa hava durumumustafakemalpaşa nöbetçi eczanemustafakemalpaşa devlet hastanesimustafakemalpaşa belediyesisuuçtu şelalesitümbüldekmustafakemalpaşa tatlısı
DOLAR
49,0346
EURO
55,6083
ALTIN
6.594,60
BIST
11.947,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C

Bor Kabusu TBMM’ye taşındı

“Bor Kabusu’, Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı.

Bor Kabusu TBMM’ye taşındı
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, İlçenin ova köylerini sulayan Kirmasti Çayı’ndaki bor ve diğer ağır metallerle ilgili olan kirliliği TBMM’ye taşıdı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Turhan Tayan, ilçe merkez arazileri dahil olmak üzere Ovaazatlı, Tepecik, Yamanlı, Yeşilova, Ormankadı, Doğancı, İncilipınar, Ayazköy, Karaoğlan, Kestelek, Melikköy, Behram, Yalıntaş, Döllük, Camandar, Bakırköy arazilerinden oluşan 165 bin dekarlık ekim alanına sulama suyu veren Kirmastı Çayı’nın, güneyindeki başta bor olmak üzere çeşitli maden işletmelerinden gelen bor toksitesi ile kirlendiğini belirtti. Tayan, “Aynı ürünlerin başka kaynaklardan sulanmasında görülemeyen zarar, sulamanın Kirmastı Çayı’ndan yapılması halinde ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’nın Türkiye’nin en yetkili toprak ve kimyasal analiz laboratuarı Laben’e yaptırdıkları analizlerden çıkan raporlarda, bor toksitesinin yüksek oranda olduğu görülmüştür. Raporda, Kirmastı Çayı’ndan gelen su ile bitki sulamasının kesinlikle sakıncalı olduğu belirlenmiştir.” CHP Milletvekili Tayan, verdiği önergede Bakan Mehdi Eker’in şu soruları yanıtlamasını istedi: “Öncelikle bor kirliliğinin önlenmesi acildir. Ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Çiftçi bu yıl önemli ölçüde zarar görmüştür. 2013 ürün yılına kadar önlem alınmaz ise gelecek yıl da zarar oluşacaktır. Acil bir plan uygulamayı düşünüyor musunuz? 2012 ürün yılında zarar gören üreticiye başta borç ertelemesi gibi tarımsal destek vermeyi düşünüyor musunuz? Kirlilik önleninceye kadar sulama şebekesini başka temiz bir kaynaktan beslemeyi düşünür müsünüz?