DOLAR
34,0082
EURO
38,1070
ALTIN
2.829,76
BIST
9.931,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

“Bu Fiyat Politikası Üreticiyi Mısır Ekiminden Uzaklaştıracak”

“Bu Fiyat Politikası Üreticiyi  Mısır Ekiminden Uzaklaştıracak”
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydemir, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), mısır alım fiyatını ton başına 6 bin TL olarak belirlemesini ‘hayal kırıklığı’ olarak niteledi.

TMO’nun mısır alım fiyatını geçen yıl kilo başına 5 TL 70 kuruş açıkladığını hatırlatan Aydemir; “Bu yıl sadece 30 kuruş artışla 6 TL olarak belirlendi. TMO’nun açıkladığı fiyat, üreticinin sanayicinin insafına terk edildiğini gösteriyor” dedi.

FARKA ‘PRİM’ ÇIKIŞI

Düşük taban fiyatının ardından Tarım Bakanlığı’na seslenen Aydemir, beklenti ile açıklanan fiyat arasındaki farkın destekleme primi olarak verilmesinin önemine dikkat çekerek; “Tarım girdileri altında ezilen üretici, aksi halde gelecek sezon mısır ekim alanlarından elini ayağını çekebilir, dışa bağımlılık daha artar” uyarısında bulundu.

TAMAMI SATIN ALINACAK

Öte yandan TMO’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağı belirtilirken, ürün tesliminin randevu ile yapılacağı, ürün bedellerinin ise 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı kaydedildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticinin uzun süredir beklediği mısır alım fiyatı açıklamasını, internet sitesinden duyurdu. Taban alım fiyatı ton başına 6 bin TL olarak belirlenen yeni tarife, üreticiler tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı.

‘DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTIRACAK’

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydemir, mısır alım fiyatının beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. Üreticinin bu yıl en az kilo başına 7,30 TL fiyat beklediğini ifade eden Aydemir; “Son 1 yılda girdi maliyetleri yüzde 150’nin üzerinde arttı. Açıklanan kilo başı 6 TL’lik fiyat geçen yıla göre yüzde 6 zamlı fiyat. Bu fiyat politikası üreticiyi mısır ekiminden uzaklaştıracak, dışa bağımlılığı daha da arttıracaktır. Mısır üretimi, şuan da tamamen kar etmeyen bir ürün konumuna getirildi” dedi.

GÖZLER BAKANLIKTA

Beklenti ile açıklanan fiyat arasındaki 1,30 TL’lik farkın Tarım Bakanlığı tarafından destekleme primi olarak verilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Mehmet Aydemir; “Düşük taban fiyatı, başta gübre ve mazot zamları olmak üzere zaten sorunlarla boğuşan yerli üreticiyi daha da kaygılandırdı. Hayvan yeminden temel gıda ve enerji kaynaklarına kadar birçok alanda kullanılan mısırın ekimi gelecek sezon azalabilir, yem sanayicisi de ham madde bulmakta zorlanabilir. Bu fiyatlar gözden geçirilmeli veya Tarım Bakanlığı destekleme primini arttırmalıdır” dedi.

RANDEVU İLE ÜRÜN TESLİM YAPILACAK

Ülke genelindeki mısır hasadının Ağustos ayı ile birlikte yaklaşık yüzde 8 seviyelerinde olduğunu bildiren TMO’nun açıklamasında, 2023 yılı mısır üretiminin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiği, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağı belirtildi.

Üreticilerin randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmelerini isteyen TMO açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulmuştur. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. TMO, Türkiye genelinde bulunan işyerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir. Randevular yarından (bugün) (23.08.2023 – saat 10.00) itibaren alınabilecek olup alımlara TMO işyerlerinde 24.08.2023’ten itibaren, lisanslı depolar üzerinden ise yine randevulu olarak 28.08.2023’ten itibaren başlanacaktır. TMO iş yerlerinde, Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır. Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır. Üreticilerden yapılacak mısır alımlarında borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.”

‘ÇKS GÜNCELLENMELİ, TÜRİB’E ÜYE OLUNMALI’

Üreticilerin dikkat edeceği hususlara ilişkin ise şu bilgiler verildi; “TMO’ya mısır teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları, ürünün, iş yerlerine/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi, gerekmektedir. Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabilecek.”

ANLAŞMALI BANKALAR

Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş. ve Yapı ve Kredi Bankası ise anlaşmalı bankalar olarak sıralandı.

 

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.