DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
10°C
Bursa
10°C
Açık
Cumartesi Açık
12°C
Pazar Açık
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Yağmurlu
14°C

Bugün Baharın Müjdecisi İlkbahar Ekinoksu – Mustafakemalpaşa’da Hava

Bugün Baharın Müjdecisi İlkbahar Ekinoksu – Mustafakemalpaşa’da Hava
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Yılda iki kez gerçekleşen ekinoks olayında gündüz ile gece eşit olmaktadır. Bu tarihten sonra gündüzler uzarken, geceler ise kısalmaya başlar. Ekinoks olayı ilkbaharın başlangıcı ve havaların ısınması olarak da bilinmektedir.

İlkbahar Ekinoksu Mustafakemalpaşa’da da kendini hissettirecek. Bugün ve yarın hava durumu güneşli ve sıcak olacak. Özellikle Pazar günü hava sıcaklığının 20 dereceye çıkması bekleniyor.

Hafta başından itibaren hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek. Pazartesi günü kısa süreli bir yağmur geçişi olasılıklar dahilinde.

Mustafakemalpaşa’da hafta boyunca kapalı bir hava durumu bizi bekliyor. Hafta sonuna kadar sıcaklıklar 13-17 derece arasında değişecek.

 

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?

M.S. 2. yüzyıldan bu yana çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanan Nevruz, Farsça “yeni gün” anlamına geliyor. Orta Asya’dan Balkanlara kadar uçsuz bucaksız bir coğrafyada insanlar tarafından farklı şekillerde kutlanır. Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl Bahar Bayramı olarak kutlanır.
21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşiyor. Bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Güney yarım kürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor.

Ekinoks, gün dönümü ilkbaharın habercisi ve sıcakların artması şeklinde yorumlanır. Ekinoks (gün tün eşitliği ya da ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde Ekinoks ile Nevruz baharın gelişi çeşitli şekillerde kutlanır. Yılda iki kez tekrarlanır.

Nevruz, baharın ilk günüdür ve bu gün kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun (gün tün eşitliği) oluştuğu gündür. Güneş ışıkları ekvatora dik açı ile gelir. Gece ve gündüz birbirine eşitlenir. Ayrıca hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattındadırlar ve gün ışığı her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.

 

21 MART’TA NELER OLUYOR?

Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.

Kuzey Yarımkürede İlkbahar, Güney Yarımkürede Sonbaharın başladığı tarihtir.

Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.

21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.

Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.

Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.

EKİNOKS NE DEMEK?

Ekinoks kelimesinin kökeni Latince aequinoctium (aequi- “eşit” ve -noct “gece”) kelimesine dayanır ve ekinoks dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu gün olarak bilinir. Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır – İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. 23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer.

 

EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey Yarımküre’de ilkbahar başlarken Güney Yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey Yarımküre’de yaz başlarken Güney Yarımküre’de kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey Yarımküre’de yaz biter, sonbahar başlar. Güney Yarımküre’de ise bahara geçiş olur.

21 Aralık (kış gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey Yarımküre’de kış başlarken Güney Yarımküre’de yaz başlar.

Ayrıca 21 Mart:

Dünya Ağaç Günü
Dünya Bilgisayar Mühendisleri Günü
Dünya Down Sendromu Günü
Dünya Irk Ayrımı İle Mücadele Günü
Dünya Kukla Günü
Dünya Ormancılık Günü
Dünya Renk Günü
Dünya Şiir Günü
Dünya Uyku Günü
Nevruz Bayramıdır.
Bugün Baharın Müjdecisi İlkbahar Ekinoksu - Mustafakemalpaşa’da Hava

 

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.