Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa’da yaz öncesi kırmızı alarm! Beklenen yasak geldi

Bursa’da yaz öncesi kırmızı alarm! Beklenen yasak geldi
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Bursa Valiliği, yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarına karşı harekete geçti. 5 Mayıs 2026 tarihinde toplanan Bursa İli Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu’nun aldığı 23 maddelik karar doğrultusunda, kent genelinde kapsamlı yasak ve tedbirler uygulanmaya başlandı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr nedeniyle yangın riskinin kritik seviyeye ulaştığı belirtilirken, vatandaşlardan kurallara titizlikle uymaları istendi.

Ormanlık alanlarda piknik yasağı

Alınan kararlar kapsamında ormanlık alanlarda ateşli ve ateşsiz her türlü piknik faaliyetleri yasaklandı. Ancak resmi olarak tescillenmiş orman parkları, mesire alanları ve izinli kır lokantalarında gerekli yangın önlemlerinin alınması şartıyla saat 21.00’e kadar kullanım izni verilecek.

Ayrıca bu alanlarda havai fişek, maytap ve benzeri yanıcı-parlayıcı maddelerin kullanımı da tamamen yasaklandı.

Anız yakana işlem uygulanacak

Komisyon kararlarına göre, ormanlara 4 kilometre mesafede bulunan alanlar ile Orman Kanunu kapsamındaki mahallelerde anız, bağ-bahçe ve benzeri bitki örtüsünün yakılmasına izin verilmeyecek. Kurallara uymayan kişiler hakkında idari ve adli işlem uygulanacak.

Çiftçilere yönelik tedbirler de artırıldı. Hasat sonrası orman sınırına bitişik alanlarda koruma bandı oluşturulması zorunlu hale getirilirken, biçerdöverlerde yangın söndürücü ve su tankeri bulundurulması şartı getirildi.

Yayla ve orman yollarındaki etkinlikler izne bağlandı

Orman içi yollar, yaylalar ve kırsal bölgelerde düzenlenecek şenlik, kır düğünü, kurultay ile ATV, UTV, motosiklet ve bisiklet organizasyonları için Valilikten uygun görüş alınması gerekecek.

Başvuru yapılmadan hiçbir etkinliğe izin verilmeyeceği belirtilirken, özellikle Uludağ çevresindeki organizasyonlarda yangın tedbirlerinin sıkı şekilde denetleneceği ifade edildi.

Av yasağı uygulanacak

Valilik kararına göre, 16 Mayıs – 1 Ekim 2026 tarihleri arasında ormanlık alanlarda avlanma faaliyetleri de yasaklandı. Sadece resmi izinli av organizasyonları kapsam dışında tutulacak.

Ekipler teyakkuzda olacak

Yangın riskine karşı 1 Haziran – 31 Ekim tarihleri arasında ilk müdahale ekipleri kritik bölgelere konuşlandırılacak. Jandarma, emniyet ve orman muhafaza ekipleri ortak devriye faaliyetleri yürütecek.

Kararlar kapsamında ayrıca:

  • Belediyeler yol kenarlarındaki kuru otları temizleyecek,
  • Elektrik iletim hatları düzenli olarak kontrol edilecek,
  • AFAD koordinasyonunda gönüllü ekipler hazır bekletilecek,
  • İtfaiye ve sağlık ekipleri olası yangınlara karşı teyakkuz halinde olacak.

Eğitim çalışmaları yapılacak

Valilik, toplumsal farkındalık çalışmalarına da ağırlık verecek. İmamlar, öğretmenler, MEB AKUB öğrencileri ve gönüllülere yönelik orman yangınlarıyla mücadele eğitimleri düzenlenecek. Camilerde ve okullarda vatandaşların bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Valilikten vatandaşlara çağrı

Bursa Valiliği, özellikle sıcak ve rüzgârlı havalarda vatandaşların daha dikkatli davranması gerektiğini vurgulayarak, ormanlık alanlarda ateş yakılmaması ve şüpheli durumların vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesi çağrısında bulundu.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.