Mustafakemalpaşa’daki camilerde, yeni tip korona virüs ile mücadelede normalleşme sürecinde, cemaatle ibadete açılan camilerde ilk sabah namazı eda edildi.
Covid-19 salgını nedeniyle 16 Mart’ta ülke genelinde camilerde cemaatle ibadete kapatılan ve kısa süre önce cuma, öğlen ve ikindi namazlarına açılan camilerde, Diyanet İşleri Başkanlığının kararıyla artık tüm vakitlerde toplu ibadet yapılmasına başlandı.
Vatandaşların çok yoğun olmadığı gözlenirken, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun şekilde, girişte dezenfektan kullanarak, 1,5 metre aralıklarla kıbleye yöneldi, maskeyle namaza durdu.
Bursa Valiliği ise camilerin ibadete açılması hakkında İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nı açıkladı.
Bursa Valiliği’nden yapılan açıklama şöyle:
“Covid-19 salgınının kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacıyla; hastalığın ülkemizde görüldüğü ilk andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bugüne kadar birçok tedbir kararı alınmış ve uygulamaya geçirilmiştir.
Bu kapsamda; Diyanet İşleri Başkanlığınca 16 Mart 2020 tarihinden itibaren bütün cami ve mescitlerde cemaatle namaz ibadetine ara verilmesi kararlaştırılmış, sonrasında İçişleri Bakanlığının 22/05/2020 tarih 8357 sayılı Genelgesi ve 23.05.2020 tarih 58 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile bahse konu cemaatle namaz ibadetine ilişkin kısıtlamanın 29 Mayıs 2020 Cuma gününden itibaren öğle, ikindi ve cuma namazları için kaldırılmasına karar verilmiştir.
Alınan tedbirler sonucunda virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi ve bu yönde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü sosyal hayat dönemine geçilmiştir.Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan görüşmeler ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda:
İl Hıfzıssıhha Kurulumuzun 24.06.2020 tarih ve 88 sayılı kararı ile;
1. Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen “Cami ve İbadethanelerde Alınacak Önlemler” ile ilgi İçişleri Bakanlığının 22/05/2020 tarih 8357 sayılı Genelgesi ve 23.05.2020 tarih 58 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararında belirtilen tedbirlere riayet edilmesi kaydıyla, 24.06.2020 tarihinden itibaren cami ve mescitlerde beş vakit olarak cemaatle ibadet edilebilmesine,
2. İçişleri Bakanlığının 22/05/2020 tarih 8357 sayılı Genelgesi ve 23.05.2020 tarih 58 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararında yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde dış mekanlarda kılınabileceği belirtilen Cuma Namazlarının ise Mustafakemalpaşa hava durumu değişikliklerine (yağışlı olması, aşırı sıcak vs.) bağlı olarak temizlik, maske ve mesafe başta olmak üzere ilgili kurallara uyulmak kaydıyla Cami içerisinde de kılınabilmesine,
Konuyla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına karar verilmiştir.”