Bursa Tarım Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü’ tarafından ortaklaşa düzenlenen “Domates Güvesi” konulu seminer gerçekleştirildi.
13 domates üretici çiftçisi katıldı seminer dün saat 11.00’de belediye düğün salonunda düzenlendi.
Seminere konuşmacı olarak İlçe Tarım Müdürlüğü’nden Tekniker İsmail Öner ve Bursa Tarım Müdürlüğü’nden Hilal Susurluk’un yanı sıra 13 üretici katıldı.
Seminere katılımın az olmasından üzüntü duydukları belirten konuşmacılar “Mustafakemalpaşa ilçe merkezi, 6 belde ve 104 köyümüzün tamamına seminerin yapılacağını köy muhtarları aracılığıyla bildirdik. Ayrıca belediye hoparlörüyle de anons yapılarak duyurmamıza rağmen katılımın böyle az olmasına üzülmedik diyemeyiz. Bir kişi de katılmış olsa biz görevimizi yapmak zorundayız. Diyere sözlerine şöyle devam ettiler.
“Günümüzde çiftçilerimizin özellikle domates ekicilerinin korkulu rüyası haline gelen domates güvesi tuta absoluta kelebeği ince uzun vücutlu 6-7 mm boyundadır. Kanat açıklığı 10 mm’dir. Antenleri iplik şeklindedir. Grimsi kahverengi olan kanatları üzerinde irili ufaklı siyah noktalar bulunur. Yumurtaları; 0-4 mm uzunluğunda, 0-2 mm genişliğinde silindirik, sarı renklidir. Olgunlaşan tırtılın vücudu krem renkli, başı siyahtır. Tırtılın başının arkasında bulunan koyu renkli bant ayırt edici en önemli özelliğidir. Tırtıl dönemi 13-15 gün sürerek 4.döneme doğru tırtılın vücudunun üstü pembeleşir. Kelebekler geceleri hareketlidir. Gündüzleri yaprakların arasında saklanırlar.
Bulaşma yolları: Zararlı, bulaşık domates meyveleri, domates fideleridir.
Taşıma materyalleri: Kasa, kutu ve nakliye araçları ile taşınabilirler.
Mücadelesi ve önlemleri: Fidelerin zararlı ve bulaşık olmamasına özen gösterilmelidir. Zararlı ile bulaşık yaprak meyve ve bitkiler, üretim alanından uzaklaştırılıp imha edilmelidir. Üretim alanı ve çevresinde domates güvesine konukçuluk edebilecek yabancılarla mücadele edilmelidir. Ürün münavebeli şekilde yapılıp patlıcangiller familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmelidir. Hasattan sonra toprağa derin sürüm yapılmalıdır. Yetiştirme tekniğine uygun gübreleme ve sulama yapılmalı, seradaki giriş ve havalandırma açıklıkları domates güvesinin giremeyeceği incelikteki tüllerle ile kapatılmalıdır.”
Seminer sonunda katılanlara domates güvesi ile ilgili broşürler dağıtıldı.