DOLAR
34,1552
EURO
37,7963
ALTIN
2.908,38
BIST
9.080,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
32°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Yağmurlu
21°C

Çiftçiyi mildyö değil düşük fiyat bitirdi

Tüm hastalık ve olumsuz hava koşullarına rağmen rekolteyi tutturan domates üreticileri, alım fiyatlarının düşülmesiyle dibe vurdu.

Çiftçiyi mildyö değil düşük fiyat bitirdi
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Üreticiler, kredi ve ödemelerinin biran önce ötelenmesini bekliyor.
Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yüzde 40′ının elde edildiği Karacabey ile Mustafakemalpaşa ovalarında bir süredir görülen “Mildiyo” isimli mantar hastalığına rağmen hasadın sonuna yaklaşılırken 1 milyon tonluk rekolte hedefini tutturan üreticiler, fabrikalar tarafından kilogram alım fiyatının 19-21 kuruştan 14 kuruşa kadar düşürülmesiyle zarar ettiklerini öne sürdü. Üreticiler, biran önce kredi ve borçlarının ötelenmemesi halinde ya hapislik olacaklarını yada varını yoğunu satacaklarını belirtiyor.
Konuyla ilgili olarak önceki gün bir açıklama yapan Karacabey Ziraat odası başkanı Nuri Karaca’da aynı yönde açıklamalarda bulundu Karaca, Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa, İzmir’in Torbalı ve Bergama ilçeleri ile Çanakkale’nin, Türkiye’de domates üretiminde önde gelen bölgeler olduğunu söyledi.
Domates fidelerinin, Bursa bölgesinde Mayıs ve Haziran aylarında toprakla buluşturulduğunu hatırlatan Karaca, il genelinde bu yıl 85 bini Karacabey, 15 bini Mustafakemalpaşa olmak üzere 100 bin dekar alanda salçalık domates yetiştirildiğini ve bunun, Türkiye üretiminin yüzde 40′ını oluşturduğunu anlattı. Ülke genelinde salçalık domates üretiminin 2,5-3 milyon ton olduğu bilgisini veren Karaca, bunun 1-1,2 milyon tonunun Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde üretildiğini dile getirdi.
Karaca, bu yıl mildiyö nedeniyle önemli ölçüde rekolte kaybı riski yaşadıklarını ancak buna karşı geçen ayın ilk haftasında başlayan hasadın sonuçlarının, rekolte bakımından hedeflere ulaşıldığını gösterdiğini ifade etti.
Hasadın bu ay sonunda tamamlanacağını belirten Karaca, fiyatlar konusunda ise son yılların en kötü sezonunu yaşadıklarını savundu.
Fabrikalarla yapılan sözleşmeli üretim kapsamında kilogram başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 19-21 kuruş ya da bu yıl Aralık ayı ödemeli 22 kuruş olarak tespit edildiğini bildiren Karaca, şunları söyledi; “Salça fabrikalarının domates fiyatlarını 14 kuruşa kadar çekmesi, üreticileri çok zor durumda bıraktı. Kar bir yana zarar ettik. Biz fiyat artışı beklerken fiyatlar geri çekildi. Üreticinin domatesten para kazanacağı fiyat 25-30 kuruştur. Bunun altındaki fiyatlar, üreticiyi kurtarmıyor. Hele 14 kuruşa kadar çekilen bir fiyat, girdi maliyetlerinin bile altındadır. Bu gidişle gelecek sene domates ekim alanları ciddi ölçüde daralır.”
Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da üretilen salçanın yüzde 80′inin ihraç edildiğine de vurgu yapan Karaca, döviz kurlarının son dönemde önemli oranda arttığını, bu nedenle salça fabrikalarının, domates fiyatlarını daha fazla aşağıya çekmesinin bir gerekçesinin olmadığını sözlerine ekledi.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.