DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
6°C
Bursa
6°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Çok Bulutlu
6°C
Pazartesi Çok Bulutlu
6°C
Salı Hafif Kar Yağışlı
6°C
Çarşamba Az Bulutlu
7°C

Danıştay, otoyolda toplulaştırma işlemlerini iptal etti

İstanbul-Gebze-İzmir Otoyolu Projesi güzergahında bulunan Karacabey’e bağlı Sırabademler, Canbalı, Subaşı, ve Harmancık Mahalleleri’ndeki tarım arazilerinde ‘toplulaştırma’ yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemler, Danıştay 17’inci Dairesi tarafından iptal edildi.

Danıştay, otoyolda toplulaştırma işlemlerini iptal etti
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul- İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nde, otoyolun geçeceği arazi temini için Gebze, Gölcük, Altınova, Çiftlikköy, Yalova, Orhangazi ve Gemlik’te kamulaştırma yoluyla gerçekleştirirken, Karacabey, Susurluk, Mustafakemalpaşa ilçelerinde arazi temimi konusunda maliyetin yüksek olması nedeniyle sıkıntı yaşadı.
‘BEDELSİZ TOPLULAŞTIRMA’
İddiaya göre Karayolları Genel Müdürlüğü bu güzergahtaki arazileri, 1 Aralık 1984 yılında yürürlüğe giren ‘Toplulaştırma Kanunu’ olarak adlandırılan ‘3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun 6’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasında yer alan ‘bedelsiz katılım payı kesintisine ilişkin düzenleme’ kapsamında, otoyol için gerekli arazileri hiçbir bedel ödenmeden almak istedi. Böylece, Karacabey’in 2 mahalle ile 11 köyünde bedel ödeyerek kamulaştırma yerine bedelsiz toplulaştırma sistemi uygulandı.
ARAZİ SAHİPLERİ YARGIYA TAŞIDI
Karacabey’de yaşayan üç arazi sahibi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu uygulamasını, Anayasa ve Toplulaştırma Kanunu’nun amacı ile bağdaşmadığı’nı gerekçe göstererek, 4 Ocak 2013’te Danıştay’a iptal davası açtı. 2 yıl 10 ay süren yargılama sonucunda Danıştay 17’nci Dairesi, 29 Eylül 2015’te bire karşı dört oy ile İstanbul- Orhangazi- İzmir Karayolunun Karacabey bölgesinde uygulananan ‘Toplulaştırma’ işleminin iptaline karar verdi.
‘TOPLULAŞTIRMA, TARIMSAL FAALİYETLE İLGİLİ’
Kazandıkları dava hakkında bilgi veren Avukat Taylan Dinçer, böylece otoyolun yapımı için gerekli arazilerin temininin kamulaştırma ile gerçekleşeceğini açıkladı. Avukat Dinçer konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu.
“Toplulaştırma, yapısal parçalanmışlık bulunan tarım arazilerinin birleştirilip bütünleştirilmesini ve tarımsal faaliyetin modern tarım tekniklerine göre yürütülmesine yönelik olarak çıkarılan ve konusu münhasıran tarımsal faaliyet olan bir kanun. Bu nedenle de toplulaştırma ve tarla içi geliştirme işlemleri sırasında oluşan yeni duruma göre su kaynaklarının düzenlenmesi, yeni su ve drenaj kanallarının açılması, tarımsal arazilerin gerek birbirleri ile gerekse köy merkezi arasındaki bağlantıyı sağlayan köy içi tali yolların yapılması için toplulaştırmaya tabi arazi sahiplerinden yüzde 10’a kadar bedelsiz katılım payı kesilmesi söz konusu. Ancak bu hüküm kanunun amacına aykırı olarak Gebze- İzmir Otoyolunun yapımı için ihtiyaç duyulan arazinin bedelsiz temini amacıyla işletilmek istenildi.”
‘KAMULAŞTIRMA YÖNTEMİ İZLENMEK ZORUNDA’
Kararın otoyolun yapımını etkilemeyeceğini de kaydeden Avukat Taylan Dinçer, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu bölgede artık kamulaştırma yöntemini izlemek zorunda olduğunu söyledi. Dinçer şöyle dedi:
“Zaten Karacabey halkı otoyola karşı değil. Ancak Bursa’nın Orhangazi ve Gemlik İlçeleri’nde Kamulaştırma Kanunu hükümleri uygulanırken, kendileri aleyhine ayrımcılık yapılmasına ve otoyolun tüm mali yükünün kendilerine yüklenmesine karşılar. Yöre halkı sadece arazinin bedelinin ödenmesini istiyor. Toplulaştırma yolu ile arazisine bedelsiz olarak müdahale edilmesini istemiyor.”
Bu arada projeyi yürüten Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü yetkilileri mahkeme kararının kendilerine henüz ulaşmadığını belirterek, bu kararın projenin gerçekleşmesini etkilemeyeğini açıkladılar.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.