DOLAR
34,2293
EURO
37,6158
ALTIN
2.886,86
BIST
9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Çok Bulutlu
28°C
Perşembe Çok Bulutlu
28°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C

Dedelerinin ektiği fındıklar torunları sevindirdi

İklim ve toprak yapısıyla Karadeniz’i andıran Soğukpınar Mahallesinde yetiştirilen fındıklar çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Dedelerinin ektiği fındıklar torunları sevindirdi
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

29.08.2014
A+
A-

Yaklaşık 70 yıl önce dedelerinin ektiği fındıkları toplayan köylüler verimden ve fiyatlardan oldukça memnun.

İlçeye 30 km mesafede bulunan ve 200 nüfusun yaşadığı Soğukpınar köyünde yıllık 90 ton fındık hasadının yapıldığını ve köylünün en önemli geçim kaynağının fındık olduğunu belirten Muhtar Yusuf Özmen “Köyde yaşayan her evin avlusunda fındık ağacı bulunur. Ayrıca Köy etrafında yaklaşık 200 dönüm arazide fındık yetiştiriyoruz. Dedelerimizin 80 yıl önce ektiği fındık fidanları ile şimdi geçimimizi sağlıyoruz.”sözleri ile dedelerine dua ediyor.
Köyde yetişen fındıkların Karadeniz fındığına benzese de bazı farklılıklarının olduğunu söyleyen Muhtar Özmen,”Bizim fındığımız daha kalın kabuklu ve daha lezzetlidir. dedelerimiz tarım yapılamayan arazileri değerlendirmek için engebeli arazilere fındık ekmişler. Bizlerde gerekli bakımlarını yapıyoruz bizden sonrada torunlarımız bu arazilerde yetişen fındıklardan geçimini sağlayacak. Ayrıca Soğukpınar köyünde fındık yetiştiriciliğini öğrenen yabancılar burada yaşayan ailelerin Karadenizli olduğunu sanıyor fakat öyle değil biz mübadele döneminde Bulgaristan’ın Tırnova ve Osman pazarı bölgesinde bu bölgeye yerleştirilen ailelerin torunlarıyız. “dedi.
Hasat zamanında genellikle patoz denilen tarım makineleri ile kozasından ayrılan fındıklar bazı aileler tarafından elle ayrılarak satışa hazırlanıyor.

https://www.dostmedya.com/haber/1695111118.bmp

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.