Yankesicilik Çeşitleri
- Kapkaç: Genellikle tenha sokaklarda yaya olarak yürüyen bayanların mobiletli veya yaya şahıslar tarafından omuz çantalarının, boyun zincirlerinin ani bir hareketle çalınarak kaçılması şeklinde meydana gelir.
- Tantanacılık: Yürüyen genellikle yaşlı kişilerin önlerinde iki veya üç şahısın birbirleri ile kavga eder görüntüsü vererek aralarına aldıkları kişinin cebinde bulunan paranın çalınması şeklinde gerçekleşmesi şeklindedir.
- Söğüşçülük: Aşırı alkol etkisi ile kendisini kaybeden, sızan, açıkça uyuyan şahısların üzerinde bulunan para ve kıymetli eşyalarının çalınması ya da kişilerin başka bir kişiyi tanıma numarası ile samimiyet kurdukları sonra yiyecek ve içeceklerine madde koyarak şahsın kendinden geçmesini sağladıktan sonra para veya eşyalarının alınmasıdır.
- Muslukçuluk: Camide abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyalarının alınmasıdır. Camide abdest alırken veya içeride namaz kılarken, askıya astığınız ceket vb. giysilerinizin cebinde paranızı ve cüzdanınızı bırakmayınız. Camide abdest alırken yardımcı olmak isteyen tanımadığınız kişilerin yardımını kabul etmeyiniz.
- Pislikçilik: Genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.
- Madaracılık: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde meydana gelir.
- Silkeleme: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp başından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup tartaklar gibi yaparken para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.
- Üçkağıtçılık: Halk dilinde “bul karayı al parayı” diye tabir edilen üç tane iskambil kağıdı ile, kağıdın çok iyi saklanarak, şahısların kandırarak paralarının alınması şeklinde meydana gelen gelmektedir.
- Falcılık: Genelde şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi ile ziynet eşyaları bir mendile sarılır, el çabukluğu ile mendil değiştirilir, fal bozulmasın diye “ bu mendil daha sonra aç ” diyerek ziynet çalınması şeklinde meydana gelmektedir.
- Kaldırımcılık: Dükkan içerisinde ve önlerinde tezgah üzerinde bulunan malların el çabukluğu ile çalınması olayıdır. İki şekilde uygulanır. Pazardaki seyyar satıcının tezgahından malın alınmasıdır. Mağazadan, kuyumcudan, otodan
eşyanın alınmasıdır. - Tombalacılık: Sigara veya kıymette değersiz eşyaları kazandırmak bahanesi ile bir torba içerisine koyulan numaralara çekiliş yaptırılır, kartlarda bulunan numaralar genelde torbada bulunmaz ya da çift gözlü torba kullanılarak şahısların paraları alınır.
- Teker üstü: Genellikle toplu taşım araçlarının içerisindeki sıkışıklıktan faydalanarak çantalarından veya ceplerinden paralarının çalınması olayıdır.
Mustafakemalpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü