ustafakemalpaşa Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nazmi Seymen, 160 bin TL’si hibeyle satın alınan ilaçlama dronu ile bu dönemde 5 bin dönüm tarlada ilaçlama yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Dron sayesinde ürünlerin zarar görmediğini belirten Seymen; “Dron’u dönüm başı 20 TL’ye kiraya veriyoruz. Çok fazla talep var, üreticileri sıraya yazıyoruz” dedi.
Tarlarında ektikleri mısırlara zarar verdiği gerekçesiyle traktörle ilaçlama yapamayan Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, çare olarak 160 bin lira TL hibeyle ilaçlama yapan dron aldı.
Üreticiler, 10 dönüm tarlayı 10 dakikada ilaçlayan dron sayesinde zarardan kurtuldu.
Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ayrıca aldığı dron’u kiralıyor. Dron ile tarlanın dönümünü 20 TL’ye ilaçlama yapan köylüler, bu yıl 5 bin dönüm tarlayı ilaçlamayı hedefliyor.
Kooperatif, kiralama yöntemi ile dron’un maliyetini 1 sezonda absolve edip, önümüzdeki yıl dron sayısını 2’ye çıkartmayı hedefliyor.
DÖNÜM BAŞI 20 TL’YE KİRALANIYOR
Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak ilaçlama yapan dron aldıklarını ifade eden Başkan Nazmi Seymen; “Bursa’da ilk ilaçlama dron’unu biz aldık. Bizimde teknolojiye ayak uydurmamız lazımdı. Köyümüzde mısır ekimi çok fazla biz traktörle mısırları çok fazla zayiat verdiği için ilaçlama yapamıyorduk. Dron sayesinde ilaçlamayı yapabileceğiz. Bu sayede ürünlerimizden daha fazla verim alacağız. Bu dron’u dönüm başı 20 TL’ye kiraya veriyoruz. Dron ile Mustafakemalpaşa’nın tüm köylerine hizmet vermeyi hedefliyoruz. Dron ile ilaçlama yaptırmak için çok fazla talep var üreticileri sıraya yazıyoruz. Dron ile tarlada yetişen, kavun, karpuz, domates, buğday ve birçok ürünü ilaçlıyoruz. Tarlalarımızı traktör ile ilaçladığımızda yüzde 8’lik zayiat oluyordu. Dron ile ilaçlama yapıca bu zayiat ortadan kalkıyor. Bu yıl 5 bin dönüm tarlayı ilaçlama yapmayı hedefliyoruz. Talep çok fazla olduğu için bir tane daha dron almayı düşünüyoruz” dedi.
ÜRETİCİ MEMNUN
Dron ile ilaçlama yapmanın ürün zayiatını önlediğini ifade eden üreticiler; “Daha önce tarlalarımızı traktörle ilaçlıyorduk. Artık dron ile ilaçlama yaptırıyoruz. Dron ile ilaçlama traktörün verdiği zayiatı vermiyor, daha fazla ürün alıyoruz. Teknolojiye ayak uydurduk daha çok ürün alıyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı: Mücadele Gazetesi