DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
13°C
Bursa
13°C
Açık
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C

Gübre zammı çiftçiyi vurdu

Gübre zammı çiftçiyi vurdu
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2021 yılı tarım sektörüne yönelik değerlendirmesinde mazot, gübre ve elektrik zamları sebebiyle çoğu çiftçinin gıda üretiminde zorlandığını belirtti. Bayraktar, ekim yapan çiftçilerin sulama yapamadığı, gübre kullanamadığını belirterek 2022’de gıda erişiminin zorlaşacağını söyledi.

Bayraktar, “Çiftçilerimiz gübre, mazot, sertifikalı tohum, elektrik ve ilaç kullanmaktan korkuyorsa ve kaçıyorsa üretmekte ciddi bir sorun var demektir. Çiftçimizi toprağa ısındırmalıyız, korkularını bertaraf etmeliyiz. Üretmek için değil, sadece rant için toprak alanların sayısı hızla artıyor. Bu durumu seyredemeyiz, görmezden gelemeyiz.

Üretim yapan üreticilerimize moral verecek yeni destekleri acilen devreye sokmazsak, ülke olarak üretimi değil, ithalatı desteklemiş oluruz. 2022 yılı insanımız için zor bir yıl olur. Ülke olarak ağır faturalar öderiz. Sonra çok pişman oluruz, ancak ahlar vahlar para etmez.

Gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş beraberinde gübre kullanımında azalmayı getirdi. 2022 yılında yetersiz gübre kullanımının ülkemize faturası ağır olur. Gübre piyasasının istikrarsızlığından yararlanarak haksız kazanç elde eden firmaların ve dağıtıcıların, Ticaret Bakanlığınca denetlenerek piyasa fiyatlarının düzenlenmesi açısından gübre fiyatlarını maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri sağlanmalıdır.” dedi.

Şemsi Bayraktar Kimdir?

1958 yılında Akyazı’da doğdu. A.Ü. Fen Fakültesi ve Ziraat Fakültesi’nde öğrenim gördü. Tarım Kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Birliği ve Fiskobirlik’te Denetim Kurulu Üyeliği, TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) Yönetim Kurulu Üyeliği, Ekonomik ve Sosyal Konsey Üyeliği ve DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Halen, SGK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı olarak görevine devam etmektedir. Çiftçilik ve ticaretle uğraşmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.