DOLAR
34,8209
EURO
36,8041
ALTIN
2.979,68
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C

Hayvan Pazarı İkinci Bir Emre Kadar Yine Kapatıldı

İlçe tarım müdürlüğünce ilçe merkezinde görülen şap hastalığından dolayı hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapatıldı.

Hayvan Pazarı İkinci Bir Emre Kadar Yine Kapatıldı
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Ayrıca Mustafakemalpaşa’dan dışarıya ve ilçe dışından içeriye hayvan sevkıyatları yasaklandı.

Peki sık sık görülen ve özellikle Mustafakemalpaşa’da son aylarda hayvan pazarının kapatılmasına neden olan şap hastalığı tam olarak nedir sizler için araştırdık.

Şap hastalığı nedir? Şap Hastalığı virüs adı verilen gözle görülemeyen küçük canlılar tarafından meydana getirilen çift tırnaklı hayvanlara özgü, çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, manda, koyun ve keçi yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülür.

Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır.Şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar:Süt ve et verimindeki kayıplar, Hayvanların gelişmesinde gerilik, Gebe hayvanlarda yavru atma, Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler görülür.

Hastalık nasıl yayılır?Virüs ile bulaşık malzemeler, meralar, yemler, sular, rüzgar, hasta çift tırnaklı yabani hayvanlar, sinekler ve hayvan bakıcılarının hastalığın bir bölgeden başka bir bölgeye yayılmasında önemli rol oynarlar. Panayır, pazar, göçler ve kurbanlık hayvan hareketleri, hastalıklı bölgeden hayvan ürünlerinin çıkartılması, nakil araçları şap virüsünün bölgeden bölgeye, hatta bir ülkeden diğer ülkeye yayılmasına sebep olurlar. Genel olarak bulaşma üç şekilde olur:1.Doğrudan temasla bulaşma :En yaygın bulaşma şeklidir. Hasta hayvan hareketleri bulaşmada önemli rol oynar.Hasta ve sağlam hayvanların bir arada bulundurulması ile hastalık oluşur. 2.Hava yolu ile bulaşma: Hastalık hava yoluyla da bulaşır. Rüzgarın yönü, hızı, hava sıcaklığı, havadaki nem oranı bulaşmada önemli faktörlerdir. Rüzgar ile hastalık etkeni daha uzun mesafelere de (60 km) yayılabilir. 3. Dolaylı bulaşma:İnsan vasıtası ile bulaşma (celep, hayvan bakıcısı, hayvan sahibi, çiftçiler, misafirler vs.)Hastalığın doğal olarak bulunmadığı hayvanlar vasıtası ile bulaşma (kedi, köpek, kuşlar, fareler vs.), Hastalıklı malzemeler (yem, ot, su, vs.) ve nakil araçları ile bulaşma,Et ve et ürünleri ile bulaşma,Süt ve süt ürünleri ile bulaşma,Suni tohumlama ile bulaşma. Sığırlarda hastalık belirtileri; Yüksek ateş, Titreme, Donuk ve cansız bakışlar, Salyalı ve şapırtılı ağız, Ağız, dil ve dudaklarda yaralar, Diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, kabarcıklar birkaç saat sonra açılır ve açık kırmızı renkli yaralar meydana gelir. Hassas ve ızdıraplı ayaklar, Ağır vakalarda tırnak düşmesi, Süt veriminde azalma, Buzağılarda ölüm.Şap hastalığı insana bulaşır mı? Şap hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında yer almakla birlikte, insanlar hastalığa karşı fazla duyarlı değildir. Duyarlılık az olduğu için hastalık da oldukça seyrek görülür. İnsanlar, hasta hayvanların deri veya ağız mukozası ile temas ve yeterli ısı işlemi uygulanmamış (iyi pastörize edilmemiş) virüsle bulaşık sütleri içerek, çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılmayan peynirleri, yine yeterli ısı işlemi uygulanmamış, etleri tüketerek hastalığa yakalanabilirler. Hastalık insandan insana geçmemektedir. Başlıca belirtiler ateş, yorgunluk, keyifsizlik, kollarda ve bacaklarda ağrılardır. Ağız içi kızarıktır. Ağızda, gırtlakta ve dudaklarda küçük ağrılı kesecikler oluşur. İler lemiş olgularda bu oluşumlara, daha çok hayvan sahiplerinde, doğrudan temaslarda ellerde ve ayaklarda, genellikle de parmak uçlarında rastlanır. İnsanlarda hastalığın seyri iyidir. İyileşme 5-10 gün içerisinde görülür.

 

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.