Dost Medya olarak, 9 Eylül Çarşamba günü Mücadele Gazetesinde, 11 Eylül Cuma ve 15 Eylül Salı günü Mustafakemalpaşa Haber Gazetesinde çıkan ve kurumumuzu da hedef alan mesnetsiz iddiaları belgelendirmelerini istemiş, ortaya attıkları iddiaları belgeyemezlerse kendilerini müfteri (iftiracı) ilan edeceğimizi sitemizden duyurmuştuk.
Bu güne kadar bu iddialarını belgeleyemedikleri gibi, 15 Eylül Salı Günü A. Hikmet Öztaşkın’ın Haber Gazetesi’nde ve sitesinde yayınlanan iftira dolu habere Mustafakemalpaşa Belediye’sinden açıklama geldi.
Söz konusu haberde Belediye logosunun Dost Medya bünyesinde çalışan K.G. tarafından değiştirildiği ve bununda Belediye Bilgi İşlem Birimi tarafından tespit edildiği iddia edilmekteydi. Mustafakemalpaşa Belediyesi yaptığı açıklamayla, haberde iddia edildiği gibi logoda değişiklik yapanın K.G. olarak tespit edilmediğini, bu tür bir açıklamalarının olmadığını ve failinin meçhul olduğunu kamu oyuna duyurdu.
Böylelikle, Mustafakemalpaşa Haber Gazetesinin, gazetecilik mesleğiyle bağdaşmayan, yandaş ve iftiracı tutumu da belgelenmiş oldu.
Her iki basın organı da gazetelerinde Basın Meslek İlkelerine Uymaya Söz verdiklerine göre, Basın Meslek İlkelerinden bazılarını bu arkadaşlara hatırlatalım takdiri Saygıdeğer Mustafakemalpaşalılara bırakalım.
Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez.
Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan ve iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.
Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz.
Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz.
Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez.
Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır.
İlan ve reklâm niteliğindeki yayınların bu nitelikleri, tereddüde yer bırakmayacak şekilde belirtilir.
Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.
Halkın gerçekleri ve doğruları bilme hakkı adına, gazeteci kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır.
Gazeteci temel bilgileri yok edemez, görmezlikten gelemez ve metinlerle belgeleri değiştiremez, tahrif edemez. Yanlış, yanıltıcı ve tahrif edilmiş yayın malzemesi kullanmaktan uzak durur.
Gazeteci, kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa, halkın haber alma, bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiç bir amaç için, izin verilmedikçe özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal edemez.
Gazeteci, basılmış, yayınlanmış her yanlışı en kısa sürede düzeltmekle yükümlüdür. Gazeteci, cevap hakkına saygılı olmalıdır.
Gazeteci, intihal, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve mesnetsiz suçlamalardan kesinlikle uzak durur.
Gazeteci, bir bilginin, haberin yayını yahut yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi veya manevi avantajın peşinde olamaz. Gazeteci, devlet başkanından milletvekiline, iş adamından bürokratına kadar haber kaynağı olarak da kabul edilen kişi ve kurumlarla iletişim meslek ilkelerini gözeterek yürütür.
Gazeteci, gazetecilik mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz ve ilan-reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.
Gazeteci, ne konuda olursa olsun, elde ettiği bilgileri geniş biçimde yayın konusu yapmadan kendi menfaati için kullanamaz. Mesleğini, ne şekilde olursa olsun, (kanunların ve yönetmeliklerin kendisine tanıdığı hakların dışında) ayrıcalıklar kazanmak amacıyla kullanamaz.
Gazeteci, her ne amaçla olursa olsun, tehdit ve şantaj gibi yöntemlerle mesleğini ve kendisini kullandırmaz, bunlara başvurmaz.
Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine de en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder.