DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Ihlamurdan 1,5 Milyon TL Gelir Elde Ediyorlar

Ihlamurdan 1,5 Milyon TL Gelir Elde Ediyorlar

Ihlamurdan 1,5 Milyon TL Gelir Elde Ediyorlar
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa ve Yalova ormanlarından yılda 25 ton ıhlamur toplanıyor. Köylüler, son yıllarda fiyatı 100 lirayı bulan şifa deposu ıhlamurdan 1 milyon 450 bin TL gelir elde ediyor.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ve Yalova’nın Çınarcık ilçelerinde yıllık 25 ton ıhlamur çiçeği toplandığını açıkladı.
“250 HANE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
Orman Bölge Müdürü Arif Can, odun dışı orman ürünleri hakkında değerlendirme yaparak, “Bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanı olan Bursa ve Yalova illerinde 100 bin dekar ıhlamur ormanından 38 bin dekar alanda çiçek toplanıyor. Bölgemizde yaklaşık 250 hane geçimini ıhlamur toplayarak sağlıyor. Çınarcık ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizde yaklaşık 25 ton ıhlamur hasat ediliyor” dedi.
“25 BİN ADET IHLAMUR FİDANI YETİŞTİRİYORUZ”
Köylünün ıhlamurdan 1 milyon 450 bin TL gelir elde ettiğini söyleyen Can, “Ihlamur, ormanlarımızın ülke ekonomisine sağladığı önemli katkılardan biridir. Soğuk kış günlerinde bir bardak ıhlamur içerken, ormanlarımızın bize sunduğu gizli hazineleri unutmamak gerekir. Bu yüzden bölge müdürlüğümüz her yıl ortalama 25 bin adet ıhlamur fidanı yetiştirmektedir. Ayrıca bakım, canlandırma kesimi, budama ve aşılama çalışmalarımız da devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Arif Can, ıhlamur üretiminin çiçek açma zamanında yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Ihlamur hasadı çok kısadır. Mayıs sonu ve haziran başından itibaren 2-3 haftalık bir dönemdir. Çiçekler tam açmadan toplama yapılmamalıdır. En lezzetli ıhlamur çayı bu dönemde toplanan çiçeklerden elde edilir” şeklinde konuştu.
KİLOSU 25 LİRA
Vatandaşlar ormandan topladıkları ıhlamurların kilosunu 20 ila 25 liradan satıyor. Aktarlarda kilosu 30 ila 70 lira olan ıhlamurun geleneksel paketleri 70 ile 100, demlik bardak poşetlerin kilosu ise 150-300 TL.
 

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.