DOLAR
34,3392
EURO
36,3228
ALTIN
2.845,14
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
17°C
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C

JMO’dan Korkutan açıklama

Jeoloji mühendisleri odası (JMO) başkanı Er, biri ilçemizin altından başlayarak Çalı’ya devam eden toplam iki fay hattı ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı.

JMO’dan Korkutan açıklama
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından işaretlenen fay hatlarını güncellediklerini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, “Çalı’da 1855 yılında yaşanan depremi yaratan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan fay hattı, ortalama 150 yılda bir büyük deprem yaratıyor. O tarihin üzerinden hesaplama yaparsanız deprem geldi demektir.”dedi.
Bursa’dan iki büyük fay hattı geçtiğini hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)Başkanı Engin Er, bu fayların aktif olup olmadığını kontrol ettiklerini açıkladı. Kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamadan önce bu çalışmaların mutlaka sonlandırılması gerektiğini dile getiren Er, yeni fay hattı bulunduğu takdirde imar planlarının yeniden revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

BÜTÜN ŞEHİR TEHDİT ALTINDA

Fay hatlarının kapsadığı bölgeler hakkında bilgiler veren Er, “Bu faylardan biri İznik’ten başlayarak Mudanya üzerinden devam eden bir hat, diğeri ise Mustafakemalpaşa’dan başlayarak Çalı’nın içerisinden geçip Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Kestel, Gürsu ve İnegöl’e kadar devam ediyor. Buradan anlaşılacağı gibi bütün şehir tehdit altında. Belediyeler isterse biz her türlü desteği sağlamaya hazırız” dedi.

CİDDİYE ALINMIYOR

Yerel yönetimlerin fay hatlarını hiçe sayarak yerleşimlere izin verdiğini kaydeden Er, “17 Ağustos depreminden sonra da bu faylar üzerinde imar çalışmasına izin verilmeyen yer bulamazsınız. Gemlik Belediyesi hariç bütün belediyeler buralarda yapılaşmaya izin vermiştir. Bununla ilgili ciddi bir çalışma yapılmamıştır. Kentsel dönüşümler yapılmaya başlıyor. Kentsel dönüşümün makul ve mantıklı yapılabilmesi için paleosismolojik çalışmaların sona ermesi gerekiyor. Eğer aktif fay hattı olduğu bilindiği halde bu bölgelere imar veriliyor ve yapılaşmaya izin veriliyorsa bu çalışmalar ciddiye alınmıyor demektir” diye konuştu.

ZAMANI GELDİ

Depremlerin periyodik hesaplamalarına bakıldığında tehlikenin yaklaştığının kolayca anlaşılabileceğini aktaran Er, “Çalı’da 1855 yılında yaşanan depremi yaratan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan fay hattı, ortalama 150, 180 yılda bir büyük deprem yaratıyor. Bu rakamlar Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde de yayınlanıyor. O tarihin üzerinden hesaplama yaparsanız deprem geldi demektir. Bu periyoda baktığımızda yeri belli, büyüklük belli aşağı yukarı zaman belli ama bu doğal afete karşı hazırlıklar yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.