AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, mildiyö (bitkisel mantar) hastalığının ortaya çıktığı binlerce dönümlük domates arazilerini gezerek incelemelerde bulundu.
Büyük zararla karşı karşıya kalan Mustafakemalpaşa’lı domates üreticileri ile konuşan AKP Milletvekili;
“Bütün imkanlarımızı seferber ederek, üreticimizi içine düştüğü bu kötü durumdan kurtarmak için çaba göstereceğiz. Domateslerde görülen mildiyo hastalığının ardından zor günler geçiren üreticilerimizin zararını tespit ederek, yaşanan durumu 2090 Sayılı Afet Kanunu kapsamında nasıl değerlendirebileceğimizin çalışmalarını yapacağız.” dedi.
Özellikle Ovazatlı, Tepecik ve Yeşilova gibi domates üretiminin yoğun olarak görüldüğü arazilerdeki ekili alanları tehdit eden mildiyo mantar hastalığının baş göstermesiyle dönüm başına yaklaşık bin TL’lik bir zarara uğrayan çiftçiler, yaşadıkları büyük sıkıntıyı, kendilerini ziyaret eden AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’ya ilettiler.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bitki Koruma (Fitoloji) Uzmanı Zühtü Polat, Bursa Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü İhsan Duman,
Hastalık Zararlılar Uzmanı Doktor Kıymet Senan Coşkuncu ve Destekleme Şube Müdürü Ömer Ceylan ile birlikte bitkisel mantar hastalığından zarar gören köyleri gezen Milletvekili Koyuncu, en kısa sürede zarar tespiti yapılarak alınması gereken önlemler ile kayba uğrayan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Tarım Bakanlığı gözetiminde çalışma başlatacaklarını söyledi.
AKP Mustafakemalpaşa Teşkilatı ve AKP İl Genel Meclis Üyeleri ile Ziraat Odası yetkililerinin de katıldığı ziyaretlerde, Ormankadı, Kumkadı, Yeşilova, Yamanlı, Doğancı, İncilipınar, Karaoğlan, Ayaz Köy, Koşuboğazı ve Çeltikçi’de çiftçiler ile görüşen AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu:
“Herhangi bir ürününün zarara uğramasıyla birlikte afet kapsamına alınması için malın %40’nın heba olması gerekiyor. Yani yüz dönümlük bir arazinin kırk dönümünün zarara uğraması, afet kapsamına alınması için yeterli.
On dönümde bir zarar olmuşsa bunun için bir şey yapamıyoruz. Gerçekleştirilecek zarar tespit çalışmalarında, mildiyö hastalığı nedeniyle domates arazilerinde yaşanan kayıp ortaya çıkacaktır.
Bizlerde üreticilerimiz için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
Hastalık yoğunluğunun az görüldüğü arazilerde, sistemik etkili kimyasallarla mücadele edilmesi gerektiğini dile getiren Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bitki Koruma (Fitoloji) Uzmanı Zühtü Polat ise, gerekli çalışmaların yapılmadığı taktirde %100’e varan zararların meydana gelebileceğinin altını çizdi.