Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Kültür Sanat Derneğinden İmza Günü

Mustafakemalpaşa Kültür ve Sanat Derneği, Eğitimci ve Araştırmacı yazar Güney Özkılınç’ı Mustafakemalpaşalılarla imza gününde buluşturdu.

Kültür Sanat Derneğinden İmza Günü
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Öğretmenevinde gerçekleştirilen imza gününde bir sunum eşliğinde Güney Özkılınç’ın yeni kitabı ‘Sinemanın Güneyi’tanıtıldı.
Kitaba adını verenYılmaz Güney’in hayatından kesitler bulunan sunumda, sanatçının şimdiye kadar hiç görülmemiş fotoğraflarıda ilk defa gösterildi ve hayatından kısa kesitler anlatıldı.
Yılmaz Güney’in sinemadan önce edebiyatla gündeme geldiğini söyleyen Özkılınç, Yılmaz Güney’in daha Erkek Lisesinde okurken yazdığı bir öykü nedeniyle tutuklandığını hatırlatarak, Yılmaz Güney’in 1958’de Adnan Özyalçıner’lerin çıkardığı A dergisinde öyküler yazdığını söyledi.
Özkılınç, Yılmaz Güney’in çok güçlü romanları olduğunu ilk yazdığı roman “Boynu Bükük Öldüler” ile Orhan Kemal Roman ödülünü 1972 yılında aldığını hatırlattı.
Yılmaz Güney’in kendi yaşamından ortaya çıkardığı “Büyücüler”, “Salpa”, “Sanık”, “Duvar” olarak sonra sinemaya aktarılan “Soba, pencere camı iki ekmek istiyoruz” adlı romanı ve “Oğluma Hikâyeler” ile başarılı bir yazar olduğuna dikkat çeken Şilkan, çektiği filmlerin edebiyattaki birikiminin sonucu olduğuna işaret etti.
Yazar Güney Özkılınç uzun ve zor bir çalışmanın sonucu Evrensel Basım Yayın’dan “Sinemanın Güneyi” adlı anı biyografi kitabını hazırladığını söyledi. Yılmaz Güney’in yaşamına girmiş olan, onu halen yüreğinde yaşatan insanların bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkan “Sinemanın Güneyi” adlı kitap çalışmasını fotoğraflarla anlatan yazar Güney Özkılınç, çocukluğunun geçtiği Adana’da aslında çocukluğundan beri yazdığını, biriktirdiğini söyledi. Özkılınç, kitap için 60 kişi ile görüşmeler yaptığını, Yılmaz Güney’in doğduğu ve yaşadığı yerlere gittiğini söyledi. Güney, Adanalı yazarlar, şairler, sinema eleştirmenleri, sinema işletmecileri, sinema makinistleri, halktan insanlar ve Yılmaz Güney’in kardeşi, kızı ve ailesi ile görüşmeler, tanıklıklarla kitabı oluşturduğunun altını çizdi.

Keyifli geçen sunum sonrası, izleyicilerin sorularını yanıtlayan Güney Özkılınç, daha sonra katılımcıların kitaplarını imzaladı.
Güney Özkılınç kimdir?
1969 Adana doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini bu kentte tamamladıktan sonra 1995 yılında Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünü bitirdi.
Bursa Erkek Lisesi, Bursa Kız Lisesi ve Necatibey Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışan Özkılınç, bir süre Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yazma Komisyonu’nda Dil Uzmanı olarak görev yaptı.
Güney Özkılınç’ın Radikal ve Evrensel gazetesi, Milliyet Sanat, Evrensel Kültür, Bursa Araştırmaları, Demokrat Bakış, Patikalar, Bursa Time, Eliz Edebiyat, Kurşun Kalem, dergilerinde yazı, şiir ve araştırmaları yayımlandı.
“Nâzım’ın Bursa Yılları” adlı eseriyle Eskişehir- Doğançayır Belediyesi ve Yazılı Kaya Şiir Yaprağı 2011 Nâzım Hikmet Araştırma Ödülü’nü aldı.
Güney Özkılınç; PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir.
Eserleri.
”Ağustos Baladı” (şiir) Siyah Beyaz Yayınları,İstanbul,Haziran-2009.
“Nâzım’ın Bursa Yılları” (inceleme-araştırma) Evrensel Basım-Yayın, İstanbul, Şubat-2010(1. Basım) , Nisan 2010(2. Basım) , Mayıs,2012(3. Basım)
“Yüzümde Nâzım İzi Var” (öykülü albüm) Evrensel Basım-Yayın, İstanbul, Mayıs- 2012.
“Kuş İzi”(şiir) Siyah Beyaz Yayınları,İstanbul,Ağustos- 2012.
Fotoğraf sergisi: “Bursa’nın Nâzım’ı”
Uluslararası Beyoğlu Şiir Festivali “Şiiristanbul’09”.
Bursa Nilüfer Belediyesi “Fotoğraflarla Nâzım Hikmet” (2009) .
Datça Belediyesi ve Edebiyatçılar Derneği-“Datça Edebiyat Günleri” (2009) .
Çanakkale Belediyesi “Uluslararası 46. Troia Festivali” (2009) .
Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (Ocak-Şubat 2010) .
Gemlik Belediyesi-Bursa Yazın ve Sanat Derneği “Gemlik’e Doğru Zeytin Dalı Edebiyat Günleri”2010.
Fotoğraf Sergisi: “Bursa’nın Kadın Yüzü”
(Deniz Dalkılınç ve Ceyhun İrgil’le)

https://www.dostmedya.com/haber/1896853952.jpg

https://www.dostmedya.com/haber/1308301410.jpg

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.