DOLAR
20,9567
EURO
22,4572
ALTIN
1.313,16
BIST
5.114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Lalaşahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Açılışı Gerçekleştirildi

Lalaşahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Açılışı Gerçekleştirildi
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Ciğerci Osman

Bayer

Lalaşahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Açılışı Gerçekleştirildi

Adını, Osmanlı Devleti’nin ilk yöneticilerinden ve Rumeli fatihlerinden Lala Şahin Paşa’dan alan merkez Lalaşahin Mahallesi, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın arttırılması amacıyla güç birliği yaparken, derneğin hizmet binası geniş bir katılımla açıldı.

Dernek Başkanı İbrahim Ayaz, Lala Şahin Paşa’nın Mustafakemalpaşa’da iz bırakan önemli bir Osmanlı yöneticisi olduğunu söylerken; “Osmanlı Dönemi’nde kendisi de bir hayırsever olan Lala Şahin Paşa’nın yaptığı sosyal yardım ve dayanışma işlerini biz bugün Lala Şahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde yaşatacağız” dedi.

Mustafakemalpaşa’da mahalle kültürünü yaygınlaştırmak ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla kurulan Lalaşahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği faaliyetlerine başladı.

Lalaşahin Mahallesi garaj içinde bulunan dernek binasının açılışına, siyasi parti ve STK başkanları, muhtarlar ve mahalleli katıldı.

GENİŞ KATILIMLI AÇILIŞ

Açılışta konuşan Dernek Başkanı İbrahim Ayaz, Lala Şahin Paşa’nın Niş’in fethi sırasında 1376 yılında vefat ettiğini, cenazesinin ise Kirmasti’ye (Mustafakemalpaşa) getirilerek sağlığında hazırlanan türbesine defnedildiğini hatırlattı.

Ayaz; “Paşa, Orhan Gazi zamanında yetenekleriyle yükseldi. Yalakabat savaşında yararlıkları görüldü. Kirmasti’nin (Mustafakemalpaşa) fethinden sonra, burayı yönetmekle görevlendirildi. Şehzade Murat’ın (Hudavendigâr) Bursa ve İzmit sancakbeyliği döneminde lalası oldu. Bu nedenle Lâla Şahin Paşa olarak anılmaya başlandı. Süleyman Paşa’nın Rumeli akınlarına katıldı. I. Murat tahta çıkınca Rumeli beylerbeyliğine getirildi (1362). Edirne’nin fethinde önemli rol oynadı. 1364’te Eskizağra ve Filibe’yi ele geçirdi. 1367’de İhtiman ve Samakov kalelerini zapt etti. Kapulu Derbent’i aşarak 1368’den egemenliğinin itibaren Balkanların yayılmasına öncülük etti. Bizans üzerine yapılan sefer sırasında Ferecik’i ele geçirdi. Çimen zaferinden sonra Evrenos Gazi ve Balaban Bey’le Makedonya’nın fethine katıldı. Niş kuşatması sırasında vefat etti. Cenazesi Kirmasti’ye getirilerek türbesinde defnedildi. Burada cami, zaviye, medrese ve hamamdan oluşan bir külliye ile Kirmasti Çayı üzerinde bir Osmanlı köprü yaptırmıştır. Bursa’da da han, medrese ve zaviyesi vardır” diye konuştu.

‘DAYANIŞMAYI GÜÇLÜ TUTACAĞIZ’

Derneğin amaçlarını sıralayan İbrahim Ayaz, şöyle konuştu; “Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarından itibaren sosyal hizmetler, kurulan vakıflar ile sürdürülmekteydi. Vakıf, bireylerin yardımlaşma güdüsüyle, taşınır- taşınmaz mallarını, kendi iradeleriyle özel mülkiyetlerinden çıkarıp, içinde bulunduğu toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için dini, hayri, sosyal ve ekonomik bir gayeye ebedi tahsis etme düşüncesinin olgunlaştırdığı bir sistemdir. Vakıflar, Türk-İslam kültürünün hayırseverlik göstergesidir. Hiçbir karşılık beklemeden; hanlar, hamamlar, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler, okullar, camiler gibi nice abidevi yapılar inşa ettirilmiştir. Sosyal hayatta yardımlaşma ve dayanışmaya çok önem veren İslam dininin, güçlü Türk devletleri tarafından kabul edilmesi, vakıf kurumuna en büyük gelişimi yaşatmıştır. İlk Osmanlı başkenti olan Bursa, aynı zamanda Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği ilk şehir örneğidir. Osmanlı Dönemi’nde kendisi de bir hayırsever olan Lala Şahin Paşa’nın yaptığı sosyal yardım ve dayanışma işlerini biz bugün Lala Şahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde yaşatacağız.”

7 KİŞİLİK YÖNETİM

Yapılan duaların ardından Lalaşahin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin hizmet binasının açılış kurdelesi katılımcılarla birlikte kesildi. İbrahim Ayaz başkanlığındaki derneğin 7 kişilik kurucu yönetimi; Vedat Altıntaş, Eşref Akkoyun, Hasan Koz, Mustafa Çoban, Adem Çelik ve Barış Bulut’tan oluşuyor.

Haber Kaynağı: Mücadele Gazetesi

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.