DOLAR
34,8658
EURO
36,6217
ALTIN
3.046,37
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
9°C
Bursa
9°C
Karla Karışık Yağmurlu
Perşembe Karla Karışık Yağmurlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C

Leylekler geldi, bahar geliyor

Leylekler geldi, bahar geliyor
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Leylekler geldi, bahar geliyor…

Leylekler: leylekgiller familyasının büyük ve uzun bacaklı bir kuş türüdür. Leylekler etçildir; böcekler, balıklar, sürüngenler, küçük memeliler ve küçük kuşlar gibi oldukça geniş beslenme alanına sahiptir. Tek eşli olarak yaşarlar. Hem erkeği hem dişisi yüksek ve güvenilir olan yerlerde çubuk ve ot gibi malzemelerden birkaç yıl kullanılabilen yuva yaparlar. Dişi leylek her yıl bir kereliğine mahsus dört yumurta yumurtlar ve yavrular 34 gün sonra yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıktıktan sonra hem dişi hem erkek yavruları besler. 58-64 gün içinde yuvadan ayrılırlar.
Bunlar, leylekler hakkında bilinen genel geçer bilgiler. Bunların yanında bir de leyleklerin konu olduğu çok sayıda efsane mevcut.
Efsanelerin en bilineni ve en yaygını doğan bebekleri leyleklerin getirdiği inancıdır. Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş olan bu inanç 19. Yüzyılda Han Christian Andersen’in ‘Leylekler’ adlı masalıyla popülerleşmiştir. Alman folkloruna göre leylekler bebekleri mağaralarda ya da bataklıklarda bulur sonra gagalarında tuttukları bir sepetle ebeveynlerine teslim ederlermiş. Bebekleri leyleklerin getirdiği söylencesinin yüzyıllardır kullanılmasının psikoljik bir sebebi olduğu bilinmektedir. Çocuklarla cinselliği ve doğum olayını anlatmanın verdiği rahatsızlık duygusu bu söylenceyle giderildiği belirlenmiştir.
Bir diğer inanış ise Almanya’da üzerinde leylek yuvası olan bir evin yangına karşı koruma altında olduğudur. Hatta öyle ki Almanlar evlerinin üstüne yaptıkları platformlarla leyleklerin oraya yuva yapmasını sağlarlar.
Anadolu’da ortaya çıkan bir inanış da leyleği havada uçarken gören kişinin o yıl içinde çok seyehat edeceğine inanılmasıdır.
Yine Anadolu’da yaygın olan bir diğer inanış, evinin çatısına leylek konan kişinin yakın zamanda ev sahibi olacağı inancıdır.
Müslümanlar her yıl göç eden leyleklerin hac için gidilen Mekke’den geçmesi sebebiyle leyleğe saygı duyarlar. Yine aynı sebepten Anadolu’da leyleklere “hacı leylek” veya “hacı baba” denildiği de olmuştur.
Leylekler sadakati ile birçok hikayeye konu olmuştur. Bunların bir tanesi hemen yanı başımızda olan Karacabey’in Eskikaraağaç köyünde (Leylek köyü olarak da bilinir.) yaşanmaktadır. İşte Adem Amca ve Yaren Leyleğin hikayesi: Adem Yılmaz, Avrupa leylek köyleri ağının Türkiye’deki tek temsilcisi olan Eskikaraağaç leylek köyünde yaşıyor. 25 yıl usta olarak çalıştığı süt ürünleri işinden emekli olup döndüğü köyünde 15 yılı aşkın zamandır geçimini balıkçılık yaparak sağlıyor. Her gün sabahın erken saatlerinde evinin önündeki Uluabat Gölü’ne açılıyor, balık tutuyor.
Bundan 10 yıl önce bir bahar günü Adem Yılmaz yine sabah erkenden göle açılıyor ve balık tutmaya başlıyor. O sırada kayığına bir leylek konuyor. Bu durum Adem Amca’yı şaşırtıyor çünkü leyleklerin insanlara bu kadar fazla yaklaşması pek bilinen bir durum değil.
Adem Amca kendisine hayli yakın duran bu leyleğin karnının aç olduğunu düşünüyor ve onu tuttuğu balıklarla besliyor. Ertesi gün oluyor ve Adem Amca yeniden balığa çıktığında leylek tekrar geliyor. Derken sonraki gün de geliyor, bir sonraki ay da geliyor ve hatta sonraki yıl da geliyor ve Adem Amca’nın kayığına konuyor. Bu yaşanan hadiseyi zamanla tüm köy duyuyor ve leylek köyün gözbebeği oluveriyor.
Bu serüven tam 10 yıl sürüyor. Yaren Leylek her yıl göç ettiği zaman Adem Amca’nın kayığına geliyor. Yaşadığı her yıl da gelecek gibi görünüyor.
Leylekler ilkbaharın müjdecisi, taze kokuların habercisidir. Göç ettiği yerlere güzel havalar götürür, ilkbahar sevinci götürür. Sadakatiyle, konu olduğu hurafelerle karşımıza çıkan leylekler artık Mustafakemalpaşa’da da karşımıza çıkmaya başladı. Mustafakemalpaşa’ya güzel havalar geliyor. Hoşgeldiniz leylekler…

Leylekler geldi, bahar geliyor

Özel Haber: Rabia ÖREN

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.