DOLAR
28,9928
EURO
31,2188
ALTIN
1.861,14
BIST
7.775,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
12°C
Bursa
12°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
8°C

Marzinç’çilerin işi çok zor

Çevreciler Paşalar’da gürledi!

Marzinç’çilerin işi çok zor
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Güllüce köyündeki ısınma turlarından sonra dün Paşalar Köyü’nde bir araya gelen 50’ye yakın sivil toplum örgütü temsilcisi, 1000 kişi üzerindeki halkla birlikte “Marzinç’e Geçit Yok” yemini etti.

Mustafakemalpaşa’da, ilk başvurunun “Demir-Çelik, Çinko” olarak yapıldığını ancak daha sonra “Baca Tozu-Tufal” işleyeceğini gündeme getirilerek ÇED Raporu alan Marzinç’e karşı bir anda çığ gibi büyüyen tepkiler Paşalar Köyü’nde zirve yaptı.

Prosedürlere uyulmadan alınan ÇED Raporunun iptal edilmesi gerektiğini dile getiren çevrecilere, İnatlarda, “Sanayi ve Tıbbi Atık Yakma Fabrikası” kurmak isteyen yağmacıları geri püskürtmeyi başaran “Çördük Kahramanları” da destek verdi.

Mustafakemalpaşa Sivil Toplum Örgütleri Platformu adına kısa bir konuşma yapan Eğitim-Sen Başkanı Seyit Ali Geçici, tehlikenin akıl almaz büyüklükte olduğunu belirterek öncelikle Marzinç’e karşı olan konukları tanıttı:

Toplantıda;

  • Remzi Erişler (Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Sekreteri)
  • Gürsel Özcan (TMMOB Sekreter Yrd. ve MMO Bursa Şubesi Başkan Yrd.)
  • Yusuf Gürsucu (Doğa-Der Yöneticisi)
  • Şeref Tuzcu (Bursa Tabipler Odası Temsilcisi)
  • Sibel Çolap (Karacabey Tabipler Odası Temsilcisi)
  • Fikret Çoral (Bursa MMO Üyesi)
  • Prof. Doktor Berna Alpagut (Paşalar Antik Kent Kazı Sorumlusu)
  • Mehmet İlben (Karapürçek Belediye Başkanı)
  • Erol Doğan (MMO Üyesi), Halim Çapkın (Bursa Mustafakemalpaşalılar Derneği Başkanı)
  • İbrahim Bursalı (GÜMÇED Karacabey Temsilcisi)
  • Zeynel Karakuş (Demirdere Muhtarı)
  • Yusuf Toklu (Ocaklı Muhtarı)
  • Hasan Kezban (Paşalar Muhtarı)
  • Salih Akın (Güllece Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı)
  • Erhan Onar (OSB Başkanı)
  • Mehmet Küçükaşık (CHP Eski Milletvekili)
  • Şaban Korkmaz (AKP İlçe Başkanı)
  • Gürkan Esen (CHP İlçe Başkanı)
  • Levent Burmalı (MHP İlçe Başkanı)
  • Cüneyt Ok (DP İlçe Başkanı) yer aldı.

Sivil Toplum Örgütleri Platformu’nun her akşam başka bir köyde yaptıkları halkı bilgilendirme toplantılarının ikinci ayağı olan Paşalar Köyü’nde söz alan; Remzi Erişler, Yusuf Gürsucu, Gürsel Özcan, Mehmet İlben, Halim Çapkın, Şeref Tuzcu, Berna Alpagut, Mustafakemalpaşa’daki rantın büyüklüğüne dikkat çekerek özetle; “Sanayileşmeye karşı değiliz. Ancak, doğaya ve insana değer verilmemesini kınıyoruz.

Maliyetleri düşürerek daha fazla kazanmayı amaçlayan Marzinç, ‘Tehlikeli Atık Geri Dönüşüm Projesi’dir. Nasıl ÇED aldılar anlaşılır gibi değil. Marzinç’in Mustafakemalpaşa’da kurulmasına izin vermek günahtır, yasal değildir. Marzinç’e, Trakya Ereğlisi ve Sakarya Kaynarca’da izin verilmemesi örneği önümüzdedir. Aynı kriterler Mustafakemalpaşa için de geçerlidir.

Neden çifte standart uygulanıyor? Mustafakemalpaşa “Yağma Hasan’ın Böreği” değildir.

Yasalar daha fazla zorlanmamalıdır. Kaldı ki, Marzinç’in tarım ve hayvancılığın merkezi durumundaki Mustafakemalpaşa’da kurulması konusunda devletin resmi kurumlarının görüşleri de olumsuzdur.

Marzinç çok kazanacak diye Mustafakemalpaşa feda edilmemelidir. Birinci sınıf topraklar üzerinde “Zehir Deposu” oluşturulmasına kesinlikle izin veremeyiz. Havamızın, suyumuzun, topraklarımızın kirlenmesine göz yumamayız. Acımasızca yapılan saldırılar Mustafakemalpaşa’yı kurutmakla kalmayacaktır.

Marzinç’ten çıkan zehirler asit yağmurlarıyla birlikte Susurluk, Gönen, Karacabey ve Bursa’ya kadar etkili olacaktır. Bilimsel veriler bunları açıkça gösteriyor.

Çocuklarımıza kanser, sakatlık, kısırlık, felçli bir yaşam bırakmak istemiyoruz.

Havamıza, suyumuza kimse dokunmasın. Ekmeğimizle, sağlığımızla, toprağımızla daha fazla oynanmasın. Doğal denge bozulmasın. Marzinç kendine uygun başka bir yer bulsun. Marzinç’in kurulmaması için yasal yollara başvurduk. Her türlü demokratik hakkımızı kullanarak haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz”
diye konuştu.

Paşalar Köyü’nde binin üzerindeki kalabalığın alkışlarıyla sık sık kesilen konuşmalara son noktayı Platform Sözcüsü Seyit Ali Geçici koydu. Geçici, İnatlar’daki şanlı direnişten sonra gelen zaferi örnek göstererek Marzinç’i protesto eden köylülere yemin ettirdi.

Seyit Ali Geçici’nin söylediklerini tekrarlayan coşkulu kalabalık, “Mustafakemalpaşa’ya ihanet etmeyiz. Güllüce’nin güllerini soldurmayız. Marzinç’i istemiyoruz. Kurulmasına izin vermeyiz.” dedi.

Geçici, dalga dalga büyüyen tepkinin öfkeye dönüşmeye başladığını ve zehir tacirlerine kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyerek sözlerine son verdi.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.