Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü’nde asırlardır yaşatılan kültür

Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü’nde asırlardır yaşatılan kültür
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü’nde asırlardır yaşatılan kültür

Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü’nde asırlardır yaşatılan kültür. Her sene Kurban Bayramı’nın ikinci gününde Şehriman’da gösterime sunulan bu kültürel oyun köklü bir geçmişe sahip.

Mustafakemalpaşa’da her yıl Kurban Bayramı’nda, yöreye mahsus bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. Köy halkının büyük bir keyif ve aidiyet ile devam ettirdiği bu gelenek, köy eşrafından olmayanları ise korkutuyor.

Şehriman Köyü Dernek Başkanı Bilal Aydemir’den bu yaşatılan kültür ile ilgili: “Günümüze kadar yaşattığımız ve kültürümüzü yansıtan bu oyunu esasında tarihi kahramanlarımızı anmak, onları tanımak ve tanıtmak adına düzenliyoruz. Yakın tarihte Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayı Milliye birliklerimizde görülen bu kahramanlar, Balıkesir ve Mustafakemalpaşa’nın işgali sırasında Yunan askerleri ile mücadeleye girmiş, düşmanın geri püskürtülmesinde rol oynamıştır. Deri-tabak işçilerinin, bir kıyafet gibi keçi-koyun derilerini üzerlerine giymesi; kol,bacak ve yüzlerine kömür karası sürmesiyle korkutucu bir görünüme kavuşmalarını sağlamıştır. Bu şekilde düşman hatlarına sızıp, onlarla mücadele etmişlerdir.

Türk tarihine baktığımızda ise Büyük Hun Hükümdarı Mete Han’dan günümüze kadar olan askeri birliklerde bu kahramanlara rastlamak mümkün. Yine Osmanlı Devleti’nin akıncı birliklerinin bir kolu olan “Deliler” bu kahramanlardan başkası değildir. Bizler ise bugün bu kahramanları “Alabaş” ismi ile biliyoruz.

Özetle bizim yaşattığımız bu kültür; öleceğini bile bile şehadete yürüyen, bir mezar taşı olmayan, isimsiz kahramanlarımızın hikayesini yansıtmaktadır. Her yıl bu kültürel oyunu sergilemek ve yaşamasını sağlamak bizlere gurur ve onur vermektedir.” açıklamasında bulundu.

Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü'nde asırlardır yaşatılan kültür Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü'nde asırlardır yaşatılan kültür Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü'nde asırlardır yaşatılan kültür Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü'nde asırlardır yaşatılan kültür Mustafakemalpaşa Şehriman Köyü'nde asırlardır yaşatılan kültür

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.