DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
33°C
Bursa
33°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Okul Öncesi Eğitim Masaya Yatırıldı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Okul Öncesi Eğitimi Bölümünden sorumlu Şube Müdürü Nebahat Sezgin’in Başkanlığında Bursa Anaokulu’nda ‘’Okul Öncesi Eğitimi Yaygınlaştırma Toplantısı’’yapıldı.

Okul Öncesi Eğitim Masaya Yatırıldı
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Toplantıya Projeler Birimi Komisyon Üyeleri(Nuran Şen,İclal Baltacıoğlu,Murat Güleç,Elif Korucu,Sevgi Battalbey,Meral Bayar,Nükhet Gezen,Funda Macit,Nuran Toğrul,Esra Bayram,Nurdan Gezgin) ile birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nde Okul Öncesi Eğitimi Bölümünden sorumlu Şube Müdürleri (Nilüfer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Kemal Aslan ,Osmangazi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Ataman, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Arzu Ayyıldız, İnegöl İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Karaaslan, Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Serkan Türkmen,Mustafakemalpaşa İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Dilaver Sındıran,Mudanya İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İlhan Özkay, Gürsu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Meriç Özdemirel,Keles İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Bozar ve Kestel İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bilal Akoy, Orhaneli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şefi Yaşar Çarı, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şefi Leyla Şirin) katıldılar.Toplantı yaklaşık dört saat sürerken okul öncesi eğitimi adına önemli kararlar alındı.Bu tip toplantıların daha fazla ve daha sıklıkla yapılması gerektiği kanısına varılan bu toplantının sonunda katılımcılar okul öncesi eğitim adına büyük mutluluk duydular.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Okul Öncesi Eğitimi Bölümünden sorumlu Şube Müdürü Nebahat Sezgin toplantı genelinde yaptığı konuşmalarda şunları söyledi:’’-2011 Yılının herkese şans mutluluk ve başarı getirmesini dilerim. Projeler Komisyonu üyelerimiz burada,İl Milli Eğitim Müdürümüz sayın Atilla Gülsar’ın Projeler biriminden çok beklentisi var.Bu toplantının amacı, bünyesinde anasınıfı olmayan ilköğretim okullarında neler yapabiliriz, ilköğretim okullarında neler yapabilirizi tartışacağız.

Anasınıfı açılmama nedenleri en başta fiziki alan ve öğrenci yetersizliğidir.E-Okuldan aldığımız genel 1300 şube mevcut,bunun 846 şube ilköğretimlerde. 25622 genel okul öncesi öğrencisi vardır. Bu sınıflarımızda 5386 öğrencinin kaydı yok. İlimiz genelinde okul öncesi eğitiminde istenilen düzeyde değiliz. Kaydı olmayan öğrencilerimizi bu okul öncesi eğitim ortamının içerisine almamız gerekir.

Öğretmen yetiştirme için seminer programı yaptık. Çalışmalarımızı tamamladık. Yakın illerde Halk Eğitimler bu seminerlere başladı. Bu seminere pedagojik formasyona sahip herkesi alacağız.Bu konuda çok talep var. Halk Eğitimler bu seminerleri açacaklar, eğitimciler ise Anaokullarından tedarik edeceğiz.

Okul Öncesindeki ilköğretimdeki anasınıflarının açılması ile ilgili öğretmen görevlendirilmesine hızlılık vermek gerekiyor. Elimizdeki İlçemizdeki tüm okulların öğrencilerin kesin rakamlarını bilmemiz gerekiyor. Resmi ve özel okulların kesin sayılarını bilelim, tespit edelim. Kayda girilmemiş öğrencilerin kaydını gireceğiz. Fiziki yetersiz diye bildiğimiz okullara giderek, olumlu yönde fiziki şartları iyileştirecek çalışmalar yapacağız.

Gerekirse müdür odalarını, öğretmen odalarını kullanabiliriz. Önümüzdeki hafta seminer için çalışmalara başlayacağız ve merkez üç ilçe ile İnegöl- M.K. Paşa’da açmaya çalışacağız. İzmir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ilgili seminer programı elimizdedir. İki haftalık bir program olup 60 saatlik süre içirmektedir. Zorunluluğa geçiş yapmadan öğretmen ihtiyacını çözmemiz gerekiyor. Doluluk oranlarına baktığımızda, anaokullarına doluluk oranı az durumda. Bu konuda çalışma yapmak zorundayız.

Okul Öncesi Projeler Biriminin faaliyetleri ve projeleri şunlardır:
1- Her ilköğretim okulunda birinci sınıf öğrenci sayısı kadar çocuğun eğitimini sağlayacak kadar anasınıfı açılacak.
2- Anasınıfına çevirmeden dolayı ek bina ihtiyacı doğan ilköğretim okullarına ek bina yapılacak.
3- Ek bina yeri uygun olmayan okulların kayıtları yakın okullara planlanarak yükleri hafifletilmeye çalışılacak.
4- İhtiyacı olan okullarda, büyük yönetici odalarının ya da atıl durumdaki kapalı okul alanları anasınıfına çevrilecek.
5- Ek bina, kayıt planlaması ve diğer imkânlarla çözüm bulunmayan okullara destek sağlayacak ve yükünü hafifletecek yakın yerlerde anaokulu planlanacak.
6- Açılan anasınıfları donatılacak.
7- 60-72 ay grubu okula/anasınıfına gelmeyen çocuklar tespit edilerek, her okulun potansiyel velilerine okul öncesi eğitimin önemini kavratacak faaliyetler düzenleyerek teşvik ve ikna edici çalışmaları yapılacak.
8- Çocuklarını öğleden sonra okula göndermek için ısrar eden anneleri ikna etmek için dönemlik “sabah-öğleci değişimi kurası” uygulanacak.
9- Okul öncesi eğitim ücretini düşük tutarak, yönetmelikte yer alan “ toplam öğrenci sayısının %10’u oranında fakir öğrencilere destek sağlanır” anlayışından öğrencilerin yararlanması sağlanacak.
10- Anaokulu olmayan ilçelerde ihtiyaç olduğunda anaokulu yapılarak okul öncesi eğitimi cazip hale getirilecek.
11- “Mobil Anaokulu “ projesi uygulanacak.
12- Yıl içinde okullaşamayan öğrenciler için “Yaz Okulu Projesi” uygulanacak.
13- Birleştirilmiş sınıfı olan köylerde anasınıfı açılması ( 36-72 ay için ) sağlanacak.
14- Orta öğretim ve özel eğitim okullarında ana sınıfı açılacak.
15- Kamu kurum, kuruluş ve işletmelinde ana sınıfı açılacak şekilde protokol çalışmaları yapılarak anasınıfları en yakın ilköğretim veya anaokuluna bağlanacak.

Ek bina çalışmalarına hız vermeliyiz, ilköğretimde üç şube birinci sınıf olacaksa üç şube anasınıfı olması gerekiyor, müdür odalarını anasınıfına dönüştürmeliyiz, anasınıfları açılması için müdürlerin çalışmalarına destek vermeli, okul öncesi eğitim almayan çocuk kalmaması yolunda çalışmalarımız aralıksız devam etmelidir. İlçelerdeki bağımsız anaokulları muhtarlarla beraber çalışarak öğrenci tespiti yapabilirler.

2005 ‘ler ile 2006’lılar bu çalışmayla ortaya çıkarabiliriz. Yazın tatil günlerinde okul öncesi eğitimi almamış çocukları zorunlu olarak bu eğitimden faydalandırabiliriz. Kamu kurum ve kuruluşlarında,işletmelerde anasınıfı açılması için protokol çalışmaları yapılması yönünden çalışmalar yaparak, en yakın ilköğretim okuluna veya anaokuluna bağlayabiliriz. Mobil Anaokulu projemize yerel yönetimlerden destek almaktayız ve bu konunun gelişmesi için çalışmalar yapmalıyız. Mahalle Konakları projesinin uygulanması devam etmektedir. Yaz okulu projeleri de devam ediyor.

Elimizdeki bilgilerin dokümanları bu toplantıda sizlerle paylaştım. İlçelerde ilgili şube müdürleri anaokulları işe birlikte çalışma yapmalılar. Fiziki yetersiz olan okulları gözlemleyelim. Eksikleri giderelim. Bu konuda projeler geliştirelim. Yerel yönetimleri işin destek safhasına içine çekelim. İlçelerden bu konuda,evde bekleyen çocukların okul öncesi eğitime almaları ile ilgili rapor bekliyorum. Proje birimi olarak her okulun bahçesine prefabrik anasınıfı dersliği oturtma çalışması ile çözebiliriz. İki derslik yüz öğrenci demektir.Bilhassa bu çalışmayı bünyesinde anasınıfı olmayan okullarda yaparsak istediğimiz sonuçları alabiliriz.Gelecek senenin alt yapısının planlamasını yapmamız gerekir.Bu toplantının çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Olumlu sonuçlar getireceğinden eminim.’’

Toplantı aşağıdaki kararların alınmasıyla son buldu:

Seminer açılabilecek ilçe merkezlerinin Halk Eğitimin Müdürleri ile birlikte toplantısı yapılmasına,Proje birimi olarak her okulun bahçesine prefabrik derslik oturtma çalışması ile ilgili projeler geliştirilmesine,Yerel yönetimleri işin destek safhasına içine çekilmesi için görüşmeler yapılmasına,Kamu kurum ve kuruluşlarında, işletmelerde anasınıfı açılması için protokol yapılması yönünden çalışmalar yapılmasına, Servis ücretlerinin çok olması nedeni ile kayıpların yaşanmaması için şoförler odası ile görüşülmesine,ilçelerdeki bağımsız anaokulları,mahallerde bulunan ilköğretim okullarının müdürleri ile müdür yardımcıları muhtarlarla beraber ortak çalışmalar yaparak kayıp öğrencilerin tespitlerinin yapılmasına ,ek bina yapım çalışmalarına hız verilmesine,gerekirse çok büyük olan idareci odalarının anasınıfına dönüştürmesi ile ilgili çalışmalar yapılmasına,malzeme eksikliği yaşayan anasınıflarına destek olmak için kaynak arama çalışmaları yapılmasına,yıl içersinde okul öncesi eğitim almamış çocukların muhakkak tespit edilerek, bu öğrencilerin yaz ayı içersinde ‘’Yazın da Gülen Minik Yüzler Projesi’’kapsamında okul öncesi eğitim almaları yönünde çalışmalar yapılmasına karar verildi.

https://www.dostmedya.com/haber/1158611053.jpg
https://www.dostmedya.com/haber/1976458774.jpg

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.