DOLAR
35,5450
EURO
36,6198
ALTIN
3.103,67
BIST
9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
10°C
Bursa
10°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
12°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Salı Yağmurlu
12°C

Şeker pancarında üreticinin umudu kırılmasın

Ziraat odası Başkanı Mehmet Aydemir, Şeker pancarı üreticisinin yaşanan hava şartlarından olumsuz etkilendiğini, düşük taban fiyatlarından dolayı çiftçinin zor durumda kaldığını söyledi.

Şeker pancarında üreticinin umudu kırılmasın
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Ülkede yaklaşık 500 bin çiftçi ailenin şeker Pancarı üretimi yaptığını belirten Aydemir,“ Şeker pancarı tarımı, ülkemizde sözleşmeli üretimin ilk örneklerinden biri olup, tarımın sanayiye entegre olmasını sağlamış ve gıda sanayinin temel taşını oluşturmaktadır. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Mustafakemalpaşa ilçesindeki pancar üretimi, yerel üreticiler için de önem teşkil etmektedir. Şeker pancarı, çiftçiyi tarlaya ve köye bağlayan, ailenin tüm fertlerine çalışma ve istihdam imkânı sağlayan, yan ürünlerinin tamamı değerlendirilen bir bitki olmasının yanı sıra, üretim ve işlenme periyodu içinde kullanılan girdiler ile birçok sektörde dolaylı olarak katına değeri artırıcı önemli bir rol oynamaktadır.”

ŞEKER PANCARINDA, KALTE ÖNEMLİ
Şeker pancarında verim kadar kalitenin de önemine dikkat çeken Başkan Aydemir “ Ürün fiyatının tespiti pancardaki şeker oranına göre yapılmaktadır. Şeker pancarı üretiminde esas hedef, verim ve kalitesi yüksek şeker pancarı yetiştirmektir. Şeker pancarında verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktörler iklim ve insandır. İklim faktörü bizim kontrolümüz dışındadır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Mustafakemalpaşa Bölgesinde ekilen pancarlarda olumsuz iklim koşullarından etkilenmiştir ve sonuç olarak polar derecelerinde düşük miktarlar gözlenmektedir. Polar derecelerinin düşük olması pancar fiyatının düşük seyretmesine neden olmuştur.”

TABAN FİYAT YETERSİZ
Pancardaki bu düşük fiyatlandırma çiftçiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, “Üreticinin mağdur olmaması için taban fiyatların biraz daha yükseltilmesi gerekebilir. Aksi takdirde üretici yaptığı masrafı karşılayamayacaktır. Bu durumda çiftçiler, şeker fabrikalarının yeniden faaliyete geçmesinden memnun olmalarına rağmen, ekonomik durumlarından dolayı gelecek senelerde pancar ekimi konusuna olumlu yaklaşmayabilir.Pancar alım fiyatlarında polar derecelerinin göz önünde tutularak iyileştirme yapılması üreticinin lehine olacaktır. Bu konuda gerekli birimlerin değerlendirme yapıp, taban fiyatlarında üreticiyi gözetmeleri çiftçilerimiz için bir umut kaynağı olacaktır.Ülkede 3 milyon insanın yanı sıra; tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle iç içe geçmiş durumdadır. Konu tarım, tarımsal sanayi, işlenmiş temel gıda ürünleri ve istihdam gibi değişik dal ve konularda bir bütünlük teşkil etmektedir.”dedi.

 

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.