DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Yağmurlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C

“Standartlar belirlensin, denetimli bir şekilde kapalı esnaf HES kodu ile işletmesini açsın”

“Standartlar belirlensin, denetimli bir şekilde kapalı esnaf HES kodu ile işletmesini açsın”
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Haberleşme-Dinlenme-Barınma ve Eğlenme Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı İsmail Gürtunca, koronavirüs tedbirleri kapsamında Kasım 2020’de müşteriye kapatılan kafe, lokanta, restoran gibi işletmelerin ‘HES Kodu’ şartıyla açılmasına olanak sağlayan yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“Standartlar belirlensin, denetimli bir şekilde kapalı esnaf HES kodu ile işletmesini açsın” diye konuşan İsmail Gürtunca, son günlerde gündeme gelen ‘kapalı mekanlarda 45 dakikadan fazla oturulmaması, kapasitenin yüzde 30 ile sınırlı tutulması’ gibi önerilerin ise uygulanabilirliğinin olmadığının altını çizdi.

‘MÜŞTERİYE KALK DİYEMEYİZ’

Türkiye genelindeki uygulamaların eşitsiz olduğuna dikkat çeken Gürtunca; “ Sağlık tabi ki her şeyden önce gelir. Devletimiz de bu konuda hassasiyetini ortaya koyuyor. Desteklemelere rağmen pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen kesim esnaflar oldu. Bizler HES koduyla müşterilerimizi ağırlamak istiyoruz. Mekanlarda 45 dakikadan fazla oturulmaması gibi öneriler ne kadar uygulanabilir, bu tartışılır. Müşteriye süren doldu, kalkmanız lazım denilmez. Bu bizim örf ve adetlerimize uygun değil. Doğru yöntem HES kodu ve denetimlerdir”dedi.

Mustafakemalpaşa’da 1965 yılında Kahveciler-Gazozcular-Şerbetçiler Esnaf Derneği olarak kurulan ve 3 yıl önce yapılan kongrede ismini Haberleşme-Dinlenme-Barınma ve Eğlenme Hizmetleri Esnaf Odası olarak değiştiren platform, HES kodu sorgulama gibi bazı tedbirlerle beraber müşterini ağırlamak istiyor.

257’si kıraathane olmak üzere 10 meslek kolundan 380 üyesi bulunan Mustafakemalpaşa Haberleşme-Dinlenme-Barınma ve Eğlenme Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı ve BESOB Denetleme Kurulu Üyesi İsmail Gürtunca, pandemi sürecinde yasalar çerçevesinde bazı kıraathenelerin çay ocağı ruhsatı alarak yoluna devam ettiğini fakat birçok işletmenin kapalı olduğunu ve zor bir dönem yaşadıklarını kaydetti.

 ‘HES’Lİ AÇILIŞ HERKESE YARDIMCI OLUR’

Hükümetten bu konuda müjde beklediklerini ifade eden Gürtunca; “Kısıtlamalarla beraber vaka sayısındaki gözle görülür düşüş gözlemlense de İçişleri Bakanlığı tarafından henüz kısıtlamaların kalktığına ilişkin yeni bir karar alınmadı. Bilim Kurulu’nda alınan kararlar çok önemli fakat esnaf temsilcilerine de danışılması gerekiyor. Kapalı kıraathenler, kafeler, restoranlar ve düğün salonları uygulanabilir standatlar getirilerek HES koduyla açılmalıdır. Bu süreçte denetimlere de devam edilir ve HES uygulaması yetkililere yardımcı olur. Vaka sayılarının az olduğu bölgelerde kademeli bir şekilde bu iş yerlerinin açılması sağlanabilir. Son günlerde kapalı mekanların açılması için farklı öneriler duyuyoruz. Bu yerlerde 45 dakikadan fazla oturulmaması gibi tekliflerin uygulanabileceğini düşünmüyorum. Bizler müşterilerimize ‘oturma süreniz bitti, kalkmanız lazım’ gibi sözler söyleyemeyiz. Bunlar esnafın örf ve adetine uygun değil. Buna kimse uymaz. Şu an Türkiye genelindeki uygulamaların eşitsiz olduğunu düşünüyorum. Tatil yörelerinde her şeyin serbest olduğunu görüyoruz. Oteller tıka basa dolu. Kayak merkezlerinde insanlar yan yana olabiliyor” dedi.

‘DÜĞÜN SEKTÖRÜNÜ BELİRSİZLİK VURDU’

Düğün salonlarının da kısıtlamalardan olumsuz etkilendiğini belirterek, rezerve edilen birçok nişan, kına ve sünnet töreninin iptal edildiği değerlendirmesinde bulunan Gürtunca; “ Düğün salonlarında şu an sadece 30 kişilik nikah törenine izin var. Aileler de bu törenleri zaten belediyede yapıyor. Düğün salonu sahipleri aslında tüm önlemlerini alıyor. Kısıtlamaların ne zaman sona ereceğine dair belirsizlik hem bu sektörü hem de cemiyet sahiplerini etkiliyor”şeklinde konuştu.

Bu süreçte bir çok siyasi partinin kendilerini ziyaret ettiğini ve sorunlarına çare bulmak için üst kuruluşlarla görüşmeler yaptığını sözlerine ekleyen İsmail Gürtunca; “Belediye Meclisi’nde tüm parti mensuplarının oy birliği ile aldığı esnafa kira desteği ve yasal icra yapılmaması yönündeki kararı memnuniyetle karşıladık. Bizleri yalnız bırakmayan siyasi parti teşkilatlarına teşekkür ederim” dedi.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.