Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Süneye karşı mücadele programı belli oldu

Süneye karşı mücadele programı belli oldu
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Tahılların erken dönemde özsuyunu emerek başak oluşmasını engelleyen süneye karşı mücadele programı belli oldu. Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, süne mücadelesi kapsamında Bursa genelinde 9 ekipte 28 personelin görev yapacağını söyledi.

Süne mücadelesinin masaya yatırıldığı toplantıya; Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün yanı sıra Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, il ve ilçe müdürlüklerinde görevli çok sayıda teknik personel katıldı.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’ndeki toplantıda konuşan Hamit Aygül; “Nüfusun hızla arttığı dünyada, en hayati konulardan biri günümüz ve gelecek nesillerin beslenme ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusudur. Dünya tahıl üretiminde buğday en önemli tahıl bitkilerinden biridir. Türkiye’de 67.446.655 da alanda 17.650.000 ton, Bursa’da ise 451.797 da alanda 248.488 ton üretim gerçekleşmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

‘YÜZDE 100’E VARAN ZARAR OLUŞABİLİR’

Türkiye’nin buğday tarlalarındaki mevcut zararlı, hastalık ve yabancı otların; tek tek veya birlikte çok önemli ürün kayıplarına neden olduğunu kaydeden Aygül; “Buğday üretimini sınırlayan faktörlerden birisi de böceklerdir. Söz konusu böceklerden en önemlisi süne olarak karşımıza çıkmaktadır. Süne buğdayda hem ağırlık hem de kaliteyi etkilemektedir ki mücadele yapılmazsa %100’e varan oranlarda zarar oluşturabileceği yadsınamaz bir gerçektir. Bursa’da 2021 yılında toplam hububat alanı 924.000 da. Yine bu alanın 451.797 dekarı buğday ekimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitki Sağlığı Uygulama Programı gereğince; süne mücadelesi için survey yapılan alan 371.000 da, ve bu survey sonucu 171.925 da alanda kimyasal mücadele yapılmıştır. 2022 yılı için Bursa’da 9 ekip oluşturulmuş ve toplam 28 personel görev yapacaktır” dedi.

Müdür Hamit Aygül’ün konuşmasının ardından süne konusunda, Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Uzman Gürsel Çetin tarafından katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

Haber Kaynağı: Mücadele Gazetesi

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.