DOLAR
34,2631
EURO
37,6410
ALTIN
2.910,36
BIST
9.031,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Çok Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Hafif Yağmurlu
25°C

Uluabat’ta ‘su çürüyor’

Uluabat’ta ‘su çürüyor’
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Uluabat’ta ‘su çürüyor’

Sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin en önemli göllerinden biri olan Uluabat Gölü su kalitesi alarm veriyor. Bilim insanları Uluabat’ın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiryor.

Gerek plankton ve dip canlıları, gerekse sucul bitkileri, balık ve kuş popülasyonları açısından Türkiye’nin en zengin göllerinden biri olan Uluabat Gölü, Bursa’nın da en önemli doğal kaynaklarından.

Çevre Bakanlığı tarafından 1998 yılında Ramsar Alanı olarak kabul edilen ve 2000 yılında da Yaşayan Göller Ağına dahil edilen Uluabat Gölü, ne yazık ki yok olmaya doğru gidiyor.

Uluabat ile ilgili bilim dünyasından gelen son uyarı “Uluabat’ta su çürüyor” yönünde oldu.  Bilim insanları, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü’nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını belirtiyorlar. Bu çürüme ile göl suyu yemyeşil suya dönüşüyor.

% 85’i balıkçılıkla geçinen Gölyazı Halkı, gölün kirlenmesinden dolayı balıkçılıktan verim alamıyor.

Son yıllarda Uluabat Gölü’ne yakın yerlerde ardı sıra kurulan fabrikaların organize sanayi bölgesi kimliği kazanmasıyla birlikte göl çevresinde yaşanan sanayileşmenin Uluabat Gölü’ne yeni bir tehdit oluşturmaması için var olan veya var olduğu söylenen arıtma tesislerinin sıkı denetlenmesi ve çalışır durumda tutulması, deşarj kriterlerine uygun suları deşarj etmelerinin sağlanmasını gerekli kılmakta. Aksi halde deşarj edecekleri suların kirliliğe neden olması kaçınılmaz.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.