DOLAR
34,8252
EURO
36,7728
ALTIN
2.979,22
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C

‘USK’da Sanayici Var Üretici Yok’

‘USK’da Sanayici Var Üretici Yok’
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

‘USK’da sanayici var üretici yok’ diyen Aydemir, önemli açıklamalarda bulundu.

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, süt ve besi hayvancılığının zor bir süreçten geçtiğini, ülke düzeyinde üreticilere umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkân sağlayacak milli bir atılım hamlesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Aydemir, son dönemde süt-yem paritesinin 0,87’ye kadar düştüğünü kaydederek, geçtiğimiz yıl SEK Süt’ü Koç Holding’den satın alarak sektörün en büyük sanayicilerinden biri haline gelen Harun Çallı’nın başkanlığını yürüttüğü Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) yönetim usulünü eleştirdi.

‘BAŞKANLIK DÖNÜŞÜMLÜ OLMALI’

Başkan Aydemir; “Hayvan yetiştiricilerimiz mutlu değildir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor. Başkanlık dönüşümlü olmalı, Süt Konseyi üyesi üretici temsilcileri de bu konseyde başkanlık yapmalıdır. Türkiye’de giderini hesaplayan, ancak ne kadar kazanacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Türkiye’de dağ taş ekilsin isteniyorsa üreticiye gelir garantisi verilmelidir” dedi.

Üreticinin, sulama ücretlerine yapılan yüzde 90’lık zammın altında ezildiğini vurgulayan Aydemir; “DSİ üzerinden sulama maliyetleri sübvanse edilmeli” çağrısı da yaptı.

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir yaptığı açıklamada; süt, yem, mazot, sulama ve gübre gibi üretimin başlıca gider kalemlerinde son dönemde yaşanan artışlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘ÜRETİCİ NİÇİN LAYIK GÖRÜLMÜYOR?

Sözlerine, Ulusal Süt Konseyi’ne dönük eleştirilerde bulunarak başlayan Aydemir, USK’nın sanayicinin temsilcisi olan bir başkan tarafından yönetildiğini hatırlatarak; “Üretimin bütün yükünü sermayesi ve emeğiyle taşıyan üreticilerimiz başkanlığa niçin layık görülmüyor, anlamakta zorluk çekiyoruz. Başkanlık dönüşümlü olmalı, konsey üyesi üretici temsilcileri de bu konseyde başkanlık yapmalıdır” çağrısında bulundu.

‘HÜKÜMETTEN ATILIM BEKLİYORUZ’

“Üretimin sağlanması noktasında tedbir alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışları görebiliriz” diye konuşan Aydemir şu değerlendirmeyi yaptı; “Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı 5 buçuk kat oldu. 55 gün vadeli verilen sütün 1 TL olan desteklemesi neden 20 kuruşa düştü? Gübre fiyatları Nisan ayında Mart ayına göre küçük bir oranda düşüş gösterse de, fiyatlar üreticilerimiz açısından halen çok yüksektir. Mazot fiyatı aylık yüzde 6,8 düşüş gösterirken son bir yılda yüzde 239,6 oranında arttı. Besi yemi Nisan ayında Mart ayına göre yüzde 5,6, süt yemi ise yüzde 4,7 oranında arttı. Diğer yandan besi yemi son bir yılda yüzde 133,5 artarken, süt yemi ise yüzde 134,2 oranında yükseldi. Arpa, yem, mazot vade farkı istiyor. Vade farkı %8. Türkiye’de milli bir atılım hamlesine ihtiyaç vardır. Bu ülke insanını dışarıdan hayvan ve ürünlerini ithal ederek beslememiz mümkün değildir. Hükümetin en kısa zamanda böyle bir atılımı gerçekleştirmesini bekliyoruz. “

‘DSİ ÜZERİNDEN SULAMA MALİYETLERİ SÜBVANSE EDİLMELİ’

Enerji zamları nedeniyle tarımdaki maliyetlerin daha da artacağı vurgusu yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, sulama ücretlerinin sübvanse edilmemesi halinde gıda enflasyonunun daha da artacağı uyarısında bulundu.

Aydemir şöyle konuştu; “Elektriğe yapılan zamlar, tarımsal sulamada da maliyet artışına yol açtı. Sulama kooperatifleri, elektrik fiyatları nedeniyle tarımsal üretimde sulamanın zorlaşacağını belirtiyor. Ziraat Odaları da gübre, mazot ve zirai ilaçlara eklenen sulama maliyetlerinin ürün fiyatlarını daha da artıracağını dile getiriyor. Geçtiğimiz yıl dönüm başına 300 TL olan sulama ücretleri bu yıl 510 TL’ye çıktı. Sulama maliyetlerindeki artışın gübre, mazot ve zirai ilaçlara gelen zamlarla birlikte önümüzdeki yaz döneminde ürün fiyatlarını artıracak. Bölge çiftçimiz gübre, mazot ve zirai ilaçlara gelen zamların ardından sulama ücretlerine yapılan yüzde 90’lık zammın altında eziliyor. Eğer DSİ sulama ücretlerini sübvanse etmezse önümüzdeki üretim sezonunda gıda fiyatları artmaya devam edecek. Devletimiz nasıl Ziraat Bankası’nın çiftçiye sunduğu işletme kredilerinde faiz oranlarının yüzde 9’unu sübvanse ediliyorsa, sulama maliyetlerini DSİ üzerinden sübvanse edebilir. Aksi halde çiftçi üretimde zorlanacak, tüketiciler de meyve ve sebzeye yüksek fiyatlardan ulaşmaya devam edecek. Gıda enflasyonunun düşürülmesi de daha zor hale gelecek.”

Haber Kaynağı: Mücadele Gazetesi

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.