DOLAR
34,3392
EURO
36,3228
ALTIN
2.845,14
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
17°C
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C

Valilikten Lodos Uyarısı

Valilikten Lodos Uyarısı

Valilikten Lodos Uyarısı
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

23.02.2017
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu gece saatlerinden itibaren Bursa’da kuvvetli lodos beklendiğini bildirdi, yetkilileri ve vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı. Önemli meteorolojik uyarıyı Bursa Valiliği kamuoyu ile paylaştı.
Meteorolojiden Bursa için kritik uyarı geldi!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu gece saatlerinden itibaren Bursa’da kuvvetli lodos beklendiğini bildirdi, yetkilileri ve vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Yapılan son değerlendirmelere göre; Bu gece saatlerinden itibaren Marmara, Ege, Batı ve Orta Karadeniz’de rüzgarın güneybatı (lodos) yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat, Marmara’da yer yer 70 km/saat) esmesi beklendiğinden başta soba zehirlenmeleri ve ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Başlama-Bitiş Zamanı: 24.02.2017 00:00 – 25.02.2017 15:00”
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşları ve yetkilileri ikaz etti.
Bursalıların soba yakmaması istendi.
Baca gazı zehirlenmelerinden nasıl korunulur?
Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir.
Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır.
Lodos, fırtına gibi hava sirkülâsyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır.
Normal koşullarda:
İtfaiye Müdürlüğünden soba yakma usulü öğrenilmeli. Sobalar buna göre yakılmalı
Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır.
Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.
Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.
Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.
Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli
Kazanlar (Soba) TSE standartlarına uygun olmalıdır.
Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir
Zehirlenmeye karşı yapılması gerekenler nelerdir?
Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahsı temiz havaya çıkar. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı ver. Gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağını arayın.
Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulayın.
Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanı havalandır. Pencere ve kapıları açarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesini sağlayın.
Karbon monoksit gazının neden meydana geldiğini araştırıp bulup, bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alın.

 

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.