DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
11°C
Bursa
11°C
Açık
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Açık
14°C

Yağışlar domates üreticisini vurdu

 Domates ekiminin ağırlıklı olarak yapıldığı ova köylerindeki arazilerde yağışların yoğun ve uzun süreli olması nedeniyle ortaya çıkan mildiyö ( bitkisel mantar) hastalığı, 20 bin dönümlük alanda üretim yapan çiftçileri zor durumda bıraktı.

Yağışlar domates üreticisini vurdu
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

Domates ekili arazilerde görülen sararma, çatlama, yanma ve şekil bozukluğu nedeniyle harekete geçen Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doçent Doktor Himmet Tezcan ile birlikte, Ovaazatlı ve Tepecik Beldesi’ndeki ekili alanları gezerek incelemelerde bulundular.

Bitkilerde yaşanan mildiyö hastalığının ilk kez 1845 yılında İrlanda’da patates üretiminde görüldüğünü söyleyen Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doçent Doktor Himmet Tezcan, salgının o yıllarda yaklaşık bir milyon kişinin göç etmesine yol açtığını ifade etti. Hastalığın önlem alınmaması halinde birkaç gün içerisinde tarladaki ürünleri yok ettiğine dikkat çeken Fitopatolog ( Bitki Uzmanı) Himmet Tezcan; “ Böyle durumlarda hastalığın ilk belirtileri görüldüğü zaman hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Daha güçlü ilaçlar kullanılırsa salgının diğer ekili arazilerdeki ürünleri yok etmesi önlenebilir. Bunun için işbirliği gerekiyor.

Çiftçinin danışmana ihtiyacı var. Tarım danışmanı sıkıntısı maalesef had safhada ” dedi.

Mildiyö salgınının, yeni ilaçlar geliştirilmesine rağmen hava koşullarındaki anormallikler ve özellikle de nemli periyotların uzun sürmesi dolayısıyla sorunlar yaratmaya devam ettiğini kaydeden Doçent Doktor Tezcan, hastalığın bazı ürün çeşitlerinde 1997 yılında Bursa’da %70’lere varan bir zarar yaşattığını anımsattı. Bu hastalığı geçen haftadan beri beklediğini söyleyen Tezcan şöyle konuştu:

“Yağışlar uzadıkça her an bir yerden salgın haberi alma durumu vardı. Maalesef bu istenmeyen durum Mustafakemalpaşa’da ortay çıktı. Umarım diğer bölgeler bu kadar kötü olmaz. Ziraatçilerin ve tarım yetkililerinin tarlalara inmelerini ve herkesin elinden geleni yapmasını bekliyoruz. Salgına karşı mücadelede kullanılan ilaçlar konusunda daha ayrıntılı bilgiler alınması gerekiyor. Üreticilerin, bitkisel hastalığa karşı tarımsal sigorta yaptırmaları da çok önemli.”

Domatese yatırım yapan üreticilerin mildiyö hastalığı karşında zarar görmemeleri için uyarıda bulunan Doçent Doktor Tezcan, arazilerinde salgın belirtileri bulunan çiftçilerin ruhsatlı ve sistemik yetkili ilaçlar kullanmalarının gerekliliğine vurgu yaptı.

Bitki Uzmanı Himmet Tezcan, üretimin aktif dönemde olduğu için önce sistemik daha sonra ise koruyucu ilaç kullanılmasını tavsiye ederken, hastalığın toprakta kalıntı bırakmaması için ise arazinin sürülmesini istedi.

Ova köylerinin tamamında sıkıntı yaşandığını dile getiren Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen ise devletin üreticilere yarım elini uzatmasını istedi. Çiftçinin zor durumda olduğunu belirten Başkan Özmen; “ Bu durum karşısında üreticilerimiz borçlarını ödeyemez haldedir. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Mildiyö salgınının yaklaşık 13 köyde yaşandığına dikkat çeken üretici Osman Er ise, arazilerdeki ekili domatesin %80’inin mantar hastalığından olumsuz etkilendiğini kaydederek:

“Sofralık domateslerdeki dönüm başına zararımız bin lirayı geçti. Perişan durumdayız” dedi.

Dün gün boyu salgının meydana geldiği bölgeleri gezerek incelemelerde bulunan uzmanlar, üreticilerle görüşerek bilgiler verdi.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.