DOLAR
32,3901
EURO
34,6511
ALTIN
2.390,33
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
17°C
Bursa
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Yağmurlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C

Hemşehrimize Humboldt ödülü

Mustafakemalpaşa doğumlu olan, Polimer kimyası alanında araştırmalarıyla dünyaca tanınan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Bölümü’nden Profesör Doktor Yusuf Yağcı, Alexander von Humboldt (AvH) Vakfı’nın verdiği, Almanya’nın saygın bilim ödüllerinden Humboldt Araştırma Ödülü’ne değer görüldü.

Hemşehrimize Humboldt ödülü
Yavuz Süt Mamülleri Mustafakemalpaşa

‘Bilimsel araştırmalara büyük katkısı’ nedeniyle Yağcı’ya verilen ödül, AvH Vakfı’nın 28-31 Mart’ta Almanya’da yapacağı 47’nci Araştırma Ödülleri Sempozyumu’nda takdim edildi.
Prof. Doktor Yağcı, ödülle araştırmalarının en üst düzeyde takdir edilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Yağcı, “Bu ödül benim için Türkiye’de yaptığım araştırmalarımın evrensel katkısını gösteriyor. Ayrıca çalışmaların en üst düzeyde takdir edilmesi büyük anlam taşıyor, mutluluk veriyor. Ödül, araştırmalarıma daha büyük bir ivme kazandıracak. Almanya’daki bilim kurumlarıyla daha yoğun işbirlikleri kurmamızı sağlayacak” dedi.
ARAŞTIRMALARA HAYAT BOYU DESTEK
Araştırmacı Alexander von Humboldt adına, alanında uzman isimlere verilen ödüle Potsdam Üniversitesi’nden Profesör Doktor Helmut Schlaad tarafından aday gösterilen Yağcı, Alman bilim insanlarıyla polimer kimyası alanında yapacağı bilimsel araştırmalarına bu ödülle birlikte yenilerini ekleme fırsatı bulacak. Araştırmalarına Alman üniversitelerinden hayat boyu destek verilecek.
HER YIL 100 BİLİM İNSANINA VERİLİYOR
140 ülkede 54’ü Nobel sahibi 27 binden fazla akademisyen ve araştırmacı ağına sahip AvH Vakfı, her yıl farklı ülkelerden 2 bin bilim insanına Almanya’nın araştırma olanaklarını açıyor. Ödül, bilime uluslararası düzeyde katkı sağlayan, potansiyeli yüksek araştırmacılara veriliyor. Tüm araştırma alanlarını kapsayan ödüle, her yıl farklı ülkelerden 100 kişi layık görülüyor. Türkiye’den daha önce Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu, Profesör Doktor Ziya Akçasu, Profesör Doktor Sadık Kakaç, Profesör Doktor Nihat Berker ve Profesör Doktor Okyay Kaynak da ödülün sahibi oldu.

Mustafakemalpaşa Belediye Sitesinde yer alan Mustafakemalpaşa’dan ünlülerimiz köşesinde de ismi yer alan Profesör Doktor Yusuf Yağcı’nın biografisi şöyle;

PROF. DR. YUSUF YAĞCI
17.03.1952′de Mustafakemalpaşa’da dünyaya geldi. 17.06.1963 tarih ve 71199 nolu diploma ile ÖĞRETMENDAVUT İLKOKULU’nu bitirdi.
Orta öğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı, 1974 yılında İDMMA Galatasaray Mühendislik Yüksekokulu Kimya Bölümü’nü bitirdi, Liverpol Üniversitesi Kimya Bölümünden Polimer kimyası dalında 1977 yılın da Yüksek Lisans Diploması aldı. Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla sürdürdüğü Doktora çalışmalarını 1979 yılında aynı üniversitede tamamladı. 1980 yılında Araştırma Görevlisi olarak katıldığı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 1983 yılında Yrd.Doçent;1984 yılında Doçent ve 1989 yılında Profesör oldu.
1986 yılında Alexander von Humboldt bursunu kazanarak Hahn-Meither -Institute Berlin’de araştırmalar yaptı. 1989 yılında TÜBİTAK Teşvik ödülünü kazanan DoktorYağcı’ya 1994 yılında da TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir. Prof.Doktor Yusuf YAĞCI, 1995 yılında İstanbul’da “IUPAC International Symposium on lonic Polymerization” ve New York’ta “Advanced Materials via Macromolecular Engineering” adlı sempozyumları düzenlemiş ve başkan lığını yapmıştır. Aynca, bir çok uluslararası sempozyumda çağrılı konuşmacı ve uluslararası bilimsel komite üyesi olarak görev almıştır.
Uluslararası dergilerde 120′nin üzerinde makalesi yayınlanan Yağcı, “Macromolecular Reports” adlı derginin Baş Editörlüğünü ve “Polymer Bulletin”, “Progress in Polymer Science” ve “post Journal of Chemistry” dergilerinin Editoral Board üyeliğini, “Macromole cular Engineering:Recent Advances” adlı ve Plenum Press tarafından basılan ve “Ionic Polymerization” adlı ve Huthig-Wepf Verlag tarafından basılan kitapların da editörlüğünü yapmıştır.
1986-1987 yılları arasında çeşitli defalar Hahn-meither-Institute, Berlin ve 1995 yılında JSPS davetiyle Tokyo Institute of Technology’de misafir profesör olarak araştırmalar yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 14 Yüksek Lisans ve 6 Doktora çalışması yöneten Profesör Yağcı. Türkiye Bilimler Akademisi üyesidir.
Eylül 1996 tarihinden itibaren İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini de sürdürmektedir.(İTÜ VAKIF DERGİSİ/102)
Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Dostmedya Haber’i sosyal medyada takip ederek, son dakika Mustafakemalpaşa Haberleri’ne anında ulaşabilirsiniz.